• Home
  • Știri
  • Noul ministru al Muncii, detalii despre pensii şi legea salarizării: „Acestea sunt priorităţi ale Ministerului”

Noul ministru al Muncii, detalii despre pensii şi legea salarizării: „Acestea sunt priorităţi ale Ministerului”

bucura

Noul ministrul al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN, care sunt cele mai importante subiecte pentru care se caută soluţii în cel mai scurt timp.

Întrebată când va fi gata legea salarizării şi când vor fi primele majorări acordate, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a spus:

„Avem deja pregătit proiectul de lege trei variante de anexe în cazul profesorilor, dar și pe întreaga lege. Banca Mondială lucrează deja la un impact bugetar pe aceste variante, iar la final variantele vor fi prezentate coaliției pentru a alege una dintre ele și, bineînțeles, Comisiei Europene.

Dacă anvelopa salarială în 2016, când am început evaluarea perspectiva anului 2017, de când avem legea salarizării unitare era de 65 de miliarde, acum s-a ajuns la 120-130 de miliarde și asta ne arată, pe de o parte, că anvelopa a crescut și că trebuie foarte bine analizat impactul bugetar, dar în același timp constatăm cu toții că sunt, din păcate, discrepanțe, inechități în ceea ce privește legea salarizării unitare. Noi încercăm să finalizăm această lege cât mai puțin posibil. În negocierea cu Comisia Europeană s-a căzut de acord să avem o prioritizare a pensiilor.

Vom veni cu pachetul de pensii de serviciu și pensiile de contributivitate în cererea de plată trei, ceea ce înseamnă că aceasta este prioritate imediată a ministerului. Lucrăm în paralel și ca o prioritate și pentru legea salarizării. Pe măsură ce vom avansa, vă vom spune toate aceste informații astfel încât românii să fie la curent.

Ne dorim ca toate acestea să fie să fie finalizate cât mai curând. Nu aş vrea să avansez o dată exactă, fiindcă îmi doresc să facem și apoi să comunicăm.

În noua lege a salarizării ne dorim să încurajăm performanța, să reașezăm legea astfel încât, atât în interiorul familiilor ocupaționale, cât și între familiile ocupaționale, să nu mai avem discrepanțe, iar sporurile să poată fi de maxim 20%, astfel încât să nu ajungem în situația pe care, din păcate, de multe ori o constatăm acum, în care, chiar dacă avem o ierarhizare prin legea salarizării din 2017 în plată, avem categorii de beneficiari care primesc venituri mai mari decât președintele României, care se situează pe rangul 12 în legea salarizării și ar trebui să aibă, conform acestei legi, cel mai mare salariu din România”, a spus ministrul Muncii, Simona-Bucura-Oprescu, potrivit antena3.ro.

Parteneri