AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Nu-ți mai pierde timpul! Află 4 secrete pentru o bucătărie ergonomică de Masterchef

Pasionații de gătit își adoră bucătăriile deoarece ele reprezintă spațiul lor personal, unde pot să-și testeze propriile idei sau să pună în aplicare rețetele bucătarilor celebri pe care îi văd pe internet sau la concursurile de gătit. 

Bineînțeles, este important și designul, respectiv cromatica pieselor de mobilier, însă pentru a-ți ușura activitatea și a face totul cu multă plăcere, este important să ai o bucătărie ergonomică, care-ți asigură confortul necesar printr-o bună utilizare a spațiului. 

 

Dacă nu știi de unde să o apuci și ce trebuie să faci pentru a maximiza utilitatea bucătăriei, ai mai jos 4 secrete care te vor ajuta să-ți transformi spațiul pentru gătit într-unul extrem de apreciat:

1.    Triunghiul de lucru

Orice bucătărie ergonomică trebuie să aibă minim trei zone de lucru principale, configurație care contribuie la îmbunătățirea funcționalității spațiului și care te ajută să gătești mai rapid și organizat:

  •       zona de preparare – blatul, ustensilele și electrocasnicele
  •       zona de gătit și curățare – plita, cuptorul și chiuveta 
  •       zona de depozitare – frigiderul și dulapurile

Toate aceste trei zone trebuie să formeze un „triunghi” cu laturile cât mai apropiate și cu un perimetru eliberat de orice obstacole care ar putea să-ți obstrucționeze mișcările. Bucătăriile în formă de U sau L sunt ideale pentru implementarea unui asemenea concept. 

2.    O bună iluminare

Iluminarea adecvată a bucătăriei este foarte importantă în procesul de gătire. O lumină insuficientă te poate împiedica să prepari mâncăruri mai migăloase și pretențioase și, în plus, poate fi o cauză de accidente. Dacă nu ai posibilitatea să montezi un geam generos, capabil să distribuie o lumină naturală cât mai bogată, atunci va trebui să-ți montezi surse de iluminat care să se potrivească spațiului. 

 

3.    Îmbunătățește funcționalitatea mobilierului

Dacă deții un mobilier mai vechi, pentru a-ți face munca mai eficientă în bucătărie este recomandat să schimbi sistemele de închidere ale ușilor și sertarelor, să montezi amortizoare pentru atenuarea zgomotului sau să folosești organizatoare pentru alimente și condimente. De asemenea, pentru a putea depozita obiectele voluminoase și grele ca oalele, vesela sau tăvile din sticlă și ceramică este important să montezi sertare robuste. Astfel, poți alege din gama de sertare metalice de la Oscar Deko sisteme culisante extrem de durabile și potrivite pentru orice configurație de mobilier. 

 

4.    Păstrează totul la îndemână

Ergonomicitatea unei bucătării se rezumă și la felul în care ustensilele, vesela și electrocasnicele mici, folosite frecvent, sunt la îndemână. Este de preferat ca acestea să fie depozitate în zone accesibile, pentru a fi ușor de manipulat, iar în dulapurile mai înalte să păstrezi obiectele folosite mai rar. 

 

          Dacă ți-au plăcut aceste mici secrete destinate creșterii nivelului de ergonomie al spațiului în care tu și familia la luați masa în fiecare zi, poți începe să le implementezi. Nu sunt costisitoare și te salvează de costurile ridicate pe care le-ai avea cu achiziția unei noi mobile de bucătărie. Până la urmă este important ca acest spațiu să fie unul practic și confortabil, în care talentul tău culinar să-și atingă potențialul maxim. 

 

Sursa foto: Unsplash.com

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!