• Home
  • Prima
  • O judecătoare controversată se pensionează cu 16.000 de lei pe lună după o vechime de 9 ani în magistratură

O judecătoare controversată se pensionează cu 16.000 de lei pe lună după o vechime de 9 ani în magistratură

judecatoare 1

Pe 16 decembrie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie cererea de pensionare a judecătoarei Claudia Gherbovan Silinescu. Ea doreşte să se pensioneze după ce, în luna mai 2019, a cerut judecătorilor din CSM să se întoarcă în magistratură după o întrerupere de 23 de ani cât a activat ca avocat. Silinescu a fost judecată şi achitată în dosarul şpăgilor de la instanţa supremă şi a fost cercetată în dosarul dispariţiei a 404 dosare de adopţii internaţionale în anii 1990.

În urmă cu 7 luni, când a cerut revenirea în magistratură, Gherbovan a promis în faţa judecătorilor din CSM că va rămâne în sistem până la vârsta de pensionare, adică 65 de ani. Acum, a depus cerere de pensionare. La 58 de ani, urmează să primească pensie specială, după numai nouă ani de activitate ca judecător. Potrivit unor surse judiciare, Silinescu Gherbovan va primi o pensie de aproximativ 16.000 de lei pe lună.

Valer Dorneanu, cu pensie și salariu de peste 50.000/lună, ar fi direct vizat de interzicerea cumulului de pensie și salariu. Și ar fi chemat să decidă și dacă legea ar fi contestată. Șapte din nouă judecători CCR sunt în această situație

Ea a făcut cerere de revenire în magistratură, în baza modificărilor legilor Justiţiei aduse de Comisia Iordache în Parlament. Astfel, începând din octombrie 2018, foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică, avocații, notarii, consilierii juridici, politiştii, grefierii sau executorii judecătoresti cu studii superioare juridice pot fi numiti în magistratură, dacă au o vechime de specialitate de cel puţin 5 ani. „Concursul” de admitere constă într-un interviu susţinut în faţa judecătorilor din CSM.

Mai mult pe romania.europalibera.org

Desen Dan Perjovschi – Justitia PSD

Parteneri