Ochiul stăpânului ține TRANDAFIRII frumoși. Sfaturi pentru îngrijirea lor vara

Trandafirii – bogăția coloristică a grădinilor și curților noastre. Au în colorit și în forma bogată a florii tot pentru a fi o adevărată definiție a frumosului. Vara e anotimpul lor, dar și – prin arșiță – dușmanul lor de moarte. Cum îngrijim trandafirii pe timp de vară ne explică specialiștii de la FamousRoses.eu

1. Udarea trandafirilor pe timp de vară
Dacă nu plouă, trandafirii trebuie udați o dată pe săptămână, într-o dimineață, cu o cantitate de circa 10 litri de apă pentru fiecare plantă. Se recomandă investiția într-un sistem de irigare prin picurare, care vă scutește de această sarcină și asigură o saturare lentă a solului.
2. Protejați trandafirii de atacul afidelor
În zilele călduroase de vară, una dintre problemele cu care se confruntă trandafirii pot fi afidele, o familie de insecte hemiptere. Acestea atacă în mijlocul verii, pe secetă, extrag sucurile din trandafiri și lasă frunzele ondulate, cu un aspect inestetic. Cea mai bună apărare împotriva afidelor este stropirea plantelor cu o soluție combinată de Actara cu Mospilan și hidratarea lor corespunzătoare, fapt care crește rezistența plantelor.
Insecticidele vor ucide toți acești păduchi prin sufocare. Se pulverizează lichidul direct pe afide spre sfârșitul zilei, chiar înainte de apusul soarelui și se efectuează a doua pulverizare în 48 de ore, pentru a elimina definitiv această problemă. O altă modalitate rapidă de a scăpa de afide este să fie strivite între degete sau să fie spălate de pe plantă cu apă, folosind un furtun de înaltă presiune.

3. Tunderea trandafirilor este importantă
Tunderea este foarte importantă în procesul de îngrijire a trandafirilor pe timp de vară. Dacă sunt tufe bolnave sau foarte bătrâne, debutul verii – iunie este momentul pentru un demers radical în care se taie complet ramurile, se sapă bine solul, se fertilizează ciotul și se udă abundant. Veți vedea că în circa două săptămâni veți avea lăstari noi, un punct de plecare pentru o nouă tufa de trandafiri, o tufa regenerată.
Cum acest moment a trecut pentru acest an, aveți grijă la tunderea ”de întreținere” a rozelor. Adică o data pe săptămână trebuie tăiați lăstarii cu flori trecute. Aceste rămurele de trandafir trebuie verificate să fie sănătoase, iar prin scurtarea lor, se aerează și tufa de roze pentru o regenerare ce înseamnă flori mai multe.
4. Fertilizarea estivală a rozelor
Trandafirii trebuie fertilizați undeva după prima înflorire și a doua. Ideală este o combinație azot-fosfor-potasiu în proportii de aproximativ 30-40-30%. Foarte bun este gunoiul de la păsări dizolvat în apă.
5. Îndepărtarea buruienilor
Trandafirii nu se împacă deloc cu buruienile așa că și vara trebuie să fiți în alertă pentru a le combate. Este bine să se sape puțin solul la radacină și să se scoată toate ierburile nedorite care ar putea să sufoce tufa de roze.

Distribuie prietenilor

Mai sunt și alte sfaturi pe care vi le puteți da singuri. Important – nu uitați asta! – e să-i iubiți și atunci toate vin de la sine. Vorba țărănească ”Ochiul stăpânului îngrașă vita” arată că un om care-și iubiște vietatea din grajd n-o lasă să sufere de foame sau de sete sau neîngrijită. Iubind-o, observă mereu ce-i trebuie. Și cu trandafirii e la fel!

AMPress