Octavian Ştireanu: O moțiune a caracterelor

 

Schimbarea unui guvern prin moțiune de cenzură e un lucru banal în democrație. În Italia se schimbă și câte două-trei pe an. Dar moțiunea care a scos PSD de la guvernare a fost importantă mai ales prin defilarea de caractere pe care a prilejuit-o și prin developarea modului de gândire și a nivelului de pregătire al multora dintre liderii politici a zilei. Spectacolul a fost total!

Derularea moțiunii a completat un tablou mai general al societății românești, arătând sensul în care ne îndreptăm ca țară și punând în lumină destule fenomene care sunt cel puțin îngrijorătoare. În zilele următoare mă voi referi pe îndelete la câteva dintre acestea, întrucât sunt importante pentru toată societatea și alcătuiesc, de fapt, partea invizibilă a aisbergului care a scufundat titanicul pesedist.

Plan vechi, misiune îndeplinită. În esență, demiterea Guvernului PSD reprezintă apogeul unei campanii sistematice de desființare a acestui partid. Prăbușirea PSD a fost o „operațiune”, cum se spune la securitate. În exaltarea produsă de moțiune, obiectivul a fost recunoscut chiar de liderii opoziției. „O Românie fără PSD!”, cerea Orban la mitingul de miercuri seara. Deci nu un guvern, ci „o Românie fără PSD”!… „Rezolvat!”, raporta mândru dl Iohannis, joi seara.

În primii 15 ani de la revoluție, PSD a condus țara timp de două mandate, prezidențiale și guvernamentale, simultan – între 1992-96 și 2000-2004. A fost perioada în care țara a intrat în NATO, s-au eliminat vizele de călătorie în vest și s-au încheiat negocierile de aderare la UE. PSD dobândise o popularitate uriașă și se fixase solid în politica românească, devenind o forță politică redutabilă. De aici i s-a tras sfârșitul, era mult prea redutabilă pentru a fi lăsată să existe.
Dar a trebuit să treacă alți 15 ani, iar 2 președinți de țară să aibă în programul lor politic distrugerea PSD pentru ca acest obiectiv să fie în sfârșit îndeplinit. În acest răstimp, doi președinți ai partidului au fost trimiși în pușcărie, un al treilea – fondatorul Ion Iliescu – este acuzat de crime împotriva umanității (!!!) și trimis în judecată chiar cu o lună înainte de omagierea Revoluției. Mulți alți lideri locali au luat calea pușcăriilor sau a compromiterii publice. Organizațiile locale au fost devastate de procurori, primarii din județe întregi (ca în Argeș, de pildă) au fost organizați în „loturi de penali”, partidul a fost infestat până la cel mai înalt nivel de securiști acoperiți, centrele de decizie politică anihilate și înlocuite cu altele, de prin diferite sufragerii.

Jihadul programat împotriva PSD a fost organizat de turnătorul Băsescu-Petrov, ajuns președinte în 2004 prin susținerea licuriciului. Operațiunea s-a desfășurat pe două planuri: prin intervenții brutale ale organelor statului, de eliminare a elitei intelectuale și a leadership-ului istoric al partidului, și, în același timp, prin minarea din interior a partidului de către oameni anume infiltrați. Turnătorul Petrov a declanșat operațiunea imediat după instalarea sa la Cotroceni, organizând mai întâi încercuirea: a fost adusă Macovei la ministerul Justiției, s-a înființat DNA, Codurile penale s-au schimbat „cu tendință” peste noapte, fără nicio dezbatere, prin angajarea răspunderii Guvernului, turnătorul Băsescu-Petrov a predat Justiția în mâinile Securității printr-o decizie nelegală a CSAT, a scos corupția din dreptul comun și a trecut-o la siguranță națională, a creat „câmpul tactic” și a girat dreptul Noii Securități de a face rechizitorii penale. Odată pregătit tot arsenalul, s-a dat semnalul de luptă. Care a început de la vârf, cu ținta cea mai importantă: Adrian Năstase, al cărui dosar penal, început în campania electorală din 2004 printr-o plângere penală a Monăi Muscă, ulterior dovedită colaboratoare a Securității, a fost redeschis peste noapte. Ne putem imagina acum, peste ani, cum ar fi arătat România cu Adrian Năstase președinte? Sau măcar cu acesta făcându-i opoziție lui Băsescu-Petrov? Dar Adrian Năstase era prea deștept, prea suveranist și prea periculos pentru a fi lăsat în libertate.

Cu arestarea fostului premier s-a inaugurat iacobinismul în politica românească, turnătorul Băsescu-Petrov (pe plan intern) și fosta procuroare comunistă Monica Macovei (în exterior) fiind promotorii unei demagogii fără precedent, exaltată și feroce, desfășurată în numele luptei împotriva corupției. Această demagogie a fost perpetuată la dimensiuni patologice, până în zilele noastre, de comportamentul gregar al lui Klaus Iohannis, personaj mediocru, leneș și incapabil să aibă vreo altă idee politică în afară de lichidarea PSD. Inapt să realizeze vreun proiect demn de un președinte de țară, acest personaj detestabil și-a dedicat tot mandatul desăvârșirii operei începute de turnătorul Băsescu-Perov. Înlocuiți în discursurile sale cuvântul „pesediștii”, cu evreii”. Veți avea unele revelații. Nu știu cât de încântătoare. Voi reveni mai pe larg la comportamentul fascistoid al acestui personaj.

(Va urma)