Ofițer criminalist pensionar, revoltat de diletantismul colegilor de azi. Asasinul își bate joc

Andrei Banu, ofițer criminalist pensionar, cu numeroase cazuri rezolvate în cariera lui,  a declarat, la Digi24, că suspectul crimelor din Caracal, Gheorghe Dincă, „se joacă” cu anchetatorii. „El aici se ferește să se găsească cadavre, în special primul cadavru și altele, dacă or mai fi”, a spus Andrei Banu banu 1 1.

„Asistăm la un paradox aici. Acest criminal în serie ne invită ca să-i probăm infracțiunile comise. El recunoaște și ne invită, probabil ca să vadă cât suntem noi de capabili, ca să-i probăm activitatea lui. Îmi stăpânesc furia pe care o am de 10 zile de când ma uit la televizor”, a spus Andrei Banu.

„Al doilea aspect care ma înfurie e că s-a închis iară locul faptei. S-a sigiliat și se reia de mâine. De aici nu se pleacă . Să fie permanent acolo ofițerii care anchetează cazul, să stea acolo pe cei 3.000 de metri. Cum să pleci?”.

„De la început această dispariție s-a tratat ca toate celelalte sute de dispariții, ori asta trebuie tratată la maximum de nenorocire. E o chestie birocratică, iar fiecare parcă așteaptă să scape de dosar. Acest criminal care te invită să-i probezi faptele, se pare ce se joacă cu noi. Aici nu s-a pus în discuție amnezia post-infracțională. Există amenzie sau se joacă cu noi? Eu cred că se joacă cu noi și vrea să vadă cât suntem de capabili, cu repercursiune socială”.

Criminalistul își acuză colegii că nu sunt în stare  să intre în mecanica gândirii lui Dincă. ”Nu sunteți în stare să intrați în mintea lui. Eu n-aș pleca de lângă el, doi, trei polițiști ar trebui să stea numai lângă el. Aș fi ca frate, soră, ca să intri în mintea lui, să scoți din subconștientul lui totul la suprafață”, a spus Andrei Banu la DIGI24.

Criminalistul a explicat că un asemenea individ trebuie – chiar dacă e o bestie – tratat cu arme care să-l facă să se simtă în siguranță lângă anchetator, același, care să stea cu el 24 de ore din 24, să mânânce același sanvici cu asasinul, să-i fie de aceeași vârstă, cu limbajul lui,  nu să pui niște jandarmi tineri să-l ia, să-l ducă, mereu alții. El își bate joc, iar noi nu avem cheia să-l facem să vorbească, să spună, între atâtea minciuni, adevărul. E greu, dar nu imposibil, a spus criminalistul, enervat  de greșelile cumplite făcute în această anchetă.

C. Zamfir, AMPress