Olimpici la disciplina Religie, în vizită la Muzeul Pietrei

Într-o societate în care generația tânără pare că se îndepărtează de firesc și, mai ales, de ea însăși, iată că apare întâmplarea care contrazice cu argumente palbabile ceea ce credeam a fi o certitudine nefastă. Miercuri, la Muzeul Pietrei din Sângeru, au poposit elevi ai claselor V – VIII, de la Școala generală „Leonardo Da Vinci”, din Sectorul 3 al Capitalei, olimpici la Religie. Da, avem copii care nu sunt doar olimpici la matematică, fizică și alte discipline, ci și la Religie.

Copii frumoși, luminoși, candelabre argintate ale generației ce se zidește astăzi, pentru un mâine mai solid spiritual, au primit în dar pentru meritele lor, o tabără de șapte zile la Mănăstirea Apostolache, din județul Prahova, unde preotul paroh Adrian Enescu, prof. metodist Aurora Ciachir și prof. Veronica Moraru le sunt gazde, ghizi și îndrumători în cunoașterea zonei și a tradițiilor specifice locului. Acest sejur cultural a fost mijlocit de Protopopiatul Sectorului 3, prin binecuvântarea preotului protopop Nectarie Busuioc.

vizită muzeu 1 1În periplul pe Valea Cricovului Sărat, copiii, însoțiți de profesorii coordonatori Manuela Chesaru și Daniel Voitan, au poposit la Muzeul Pietrei din Sângeru, unde ghid le-a fost ctitorul așestui așezământ, poetul Lucian Avramescu. Scriitorul le-a vorbit oaspeților despre Brâncuși şi Apostu, despre Dumnezeu care este în tot și în toate și fără de care nimic un este posibil. Le-a împărtășit întâmplări din viața sa de jurnalist și a istorisit povestea fiecărei sculpturi din colecția muzeului.

Distribuie prietenilor

Deși familiarizați cu animăluțele și păsările, copiii au fost încântați și de mini-ferma din incinta Muzeului Pietrei. Pe lângă trovanți, pe care Lucian Avramescu îi numește „pietre cioplite de Dumnezeu”, păunii, porumbeii, căprițele și celelalte vietăți au stârnit interesul și bucuria elevilor bucureşteni.

vizită muzeu 2 1Vizita la Muzeul Pietrei s-a încheiat, cum altfel, decât prin vers, prin dialog între olimpicii Religiei și scriitor. Un mic Cenaclu literar în care poetul a rostit versuri, copiii au pus întrebări istețe, iar discuțiile pe diferite teme s-au legat frumos, urmând un scenariu care n-a fost scris, dar s-a lăsat sublim închegat.

Giorgiana Radu, AMPress