• Home
  • Prima
  • Orban: Avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania. CET-urile de pe vremea lui Pazvante Chioru …

Orban: Avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania. CET-urile de pe vremea lui Pazvante Chioru …

orban premier 1

România importă energie, deşi avea potenţial de export, iar pentru companii energia electrică şi gazul natural au ajuns „la preţuri mai mari decât în Germania”, a declarat luni premierul Ludovic Orban la Forumul Capitalului Românesc.

„De unde aveam potenţial de export, la ora actuală importăm energie. Nu numai că importăm energie, dar am ajuns pentru consumatorii industriali, pentru companii, să avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei stabileşte tarifele pentru distribuţie şi transport zilele astea, ştie că Guvernul vrea să anuleze taxa pe energie şi ei stabilesc tarifele pentru distribuţie şi transport incluzând 2% taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a creşterii tarifului de transport şi de distribuţie, creşterea preţului pentru consumatorii finali. Cum să fim competitivi?”, a afirmat Orban, citat de Agerpres.

Şeful Executivului a mai precizat că ANRE a mărit anul acesta taxa de cogenerare cu 80%, „o taxă pe care o resimte fiecare consumator de energie electrică, care se duce la Transelectrica şi care este plătită de către CET-uri”.

„Scopul pentru care a fost gândită această taxă de cogenerare a fost să finanţeze investiţiile, CET-urile astea de pe vremea lui Pazvante Chioru, care produc la randamente sub 50% şi nimeni nu vrea să înţeleagă că nu poţi să produci energie în sistem de cogenerare la astfel de randamente şi să rămâi competitiv pe piaţă”, a susţinut Orban, conform sursei citate mai sus.

Parteneri