Ordin de evacuare din cauza inundațiilor în Covasna. Mulți locuitori refuză să-și părăsească gospodăriile

Debitul Oltului a crescut foarte mult miercuri seara în zona localităţii Căpeni din Covasna. Autoritățile au constatat că apele vor depăși înălțimea digului și au decis evacuarea oamenilor din casele care erau în pericol de a fi inundate. Însă puţini săteni au fost dispuși să-și lase casele și să meargă la Baraolt. Nici măcar Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș, nu a reuşit să-i convingă pe localnici să se retragă preventiv în loc sigur.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi secretarul de stat Raed Arafat au ajuns în zonele afectate de inundaţii, cu un elicopter al MAI.
36 de persoane, din 11 gospodării, au fost evacualte din Căpeni și cazate la căminul cultural și la școala din Baraolt. Alte persoane s-au mutat temporare la rude și prieteni.
Apa a ajuns pe drumul județean care face legătura între satul Căpeni și orașul Baraolt. Mașinile nu mai pot circula pe acest drum. Localnicii spun că în anumite locuri apa a atins 1 metru. Peste 40 de pompieri și 20 de jandarmi au fost mobilizați în zonă.
„Deocamdată digul rezistă. În cazul în care digul se sparge, atunci neapărat o să trecem la o evacuare forțată, pentru că atunci chiar o să fie în pericol viața oamenilor”, a spus Lázár-Kiss Barna András, primarul orasului Baraolt.
Autoritățile au încercat să evacueze peste 100 de case în care locuiesc circa 300 de oameni.

Sursa – stiri.tvr.ro