AM Press Logo
Muzeul Pietrei

“Ordonanţa interceptărilor”, parţial neconstituţională. SRI, interzis în activitatea de urmărire penală

 

OUG 6/2016, cunoscută ca “Ordonanţa interceptărilor”, a fost declarată parţial neconstituţională de CCR, astfel că SRI a primit interzis în activitatea de urmărire penală.

Potrivit antena3.ro, Curtea Constituţională a României a decis că anumite părţi ale ordonanţei de urgenţă 6/2016 sunt neconstituţionale, iar ca urmare a acestei decizii SRI nu mai poate participa la activitatea de urmărire penală.

Totodată, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României nu mai poate verifica activitatea parchetelor sau a Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

De departe, cel mai important efect al deciziei CCR de astăzi se referă la faptul că Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor nu se mai poate implica în dosare penale, astfel că interceptările acceptate vor fi doar cele ale parchetelor, care deţin tehnică de interceptare.

Decizia CCR vine la şase ani după ce “Ordonanţa interceptărilor” a intrat în vigoare şi a fost votată în Parlament aproape în unanimitate.

Prin ordonanţa adoptată în 2016, SRI a devenit “prin excepţie” – “organ de cercetare penală specială”, pe infracţiunile din Codul Penal ce ţin de securitatea naţională şi terorism, reuşind astfel ca după tăierea legală a relaţiei dintre SRI şi DNA, să facă cercetare penală în dosarele ce ţin de DIICOT, prin punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.

Excepţiile de neconstituţionalitate ale ordonanţei au fost sesizate pe 25 noiembrie 2021, în trei solicitări depuse la CCR de deputaţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL, AUR, deputaţi neafiliaţi, un deputat al minorităţilor naţionale şi Avocatul Poporului, la cererea asociaţiilor de magistraţi.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!