AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Papa Francisc a spălat şi sărutat picioarele unor deţinuţi italieni, urmându-i gestul lui Iisus Christos faţă de apostoli

Papa Francisc a vizitat o închisoare italiană pentru o liturghie în Joia Mare, unde a spălat şi sărutat picioarele a 12 deţinuţi pentru a comemora gestul de umilinţă al lui Iisus faţă de apostolii săi în noaptea dinaintea crucificării, transmite Reuters, citată de Mediafax.

Iisus, ştiind că Tatăl I-a dat toate lucrurile în mâini, că de la Dumnezeu a ieşit şi la Dumnezeu Se duce, S-a ridicat de la masă, Şi-a pus deoparte hainele, a luat un ştergar şi S-a încins cu el. Apoi a turnat apă într-un lighean şi a început să spele picioarele ucenicilor şi să le şteargă cu ştergarul cu care era încins. Când a ajuns la Simon Petru, acesta I-a zis: – Doamne, Tu să-mi speli picioarele?! Iisus i-a răspuns:– Tu nu pricepi acum ce fac Eu, dar vei înţelege după aceea. Petru I-a zis: – Niciodată nu-mi vei spăla picioarele! Isus i-a răspuns: – Dacă nu te spăl, nu vei avea parte cu Mine! După ce le-a spălat picioarele, Şi-a luat haina şi S-a aşezat să mănânce din nou. El le-a zis: „Înţelegeţi ce v-am făcut? V-am spălat picioarele, atunci şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora. Căci Eu v-am dat un exemplu, ca să faceţi şi voi aşa cum v-am făcut Eu vouă. Adevărat, adevărat vă spun că nici un sclav nu este mai mare decât stăpânul lui şi nici un apostol nu este mai mare decât cel ce l-a trimis.

Predecesorii lui Francisc au ţinut slujba în Bazilica Sf. Petru sau în altă catedrală din Roma. Dar după alegerea sa în 2013, Papa a continuat tradiţia pe care a stabilit-o ca arhiepiscop de Buenos Aires – el desfăşoară liturghia de Joia Mare în închisori sau în cămine pentru bătrâni.

Anul acesta, Francisc a mers la o închisoare din oraşul-port Civitavecchia, la nord-vest de Roma, pe coasta Mediteranei.

Un videoclip difuzat de Vatican îl arată pe papă spălând şi sărutând picioarele a 12 deţinuţi, bărbaţi şi femei, de diferite vârste.

„Noi, preoţii ar trebui să fim primii care îi slujesc pe alţii, nu îi exploatează pe alţii”, le-a spus el prizonierilor. „Este un mod de a spune „Nu judec pe nimeni. Încerc să slujesc pe toată lumea”, a spus el.
El le-a spus că Dumnezeu îi va judeca, dar că va fi gata să-i ierte.

În Vinerea Mare, ziua în care creştinii comemorează moartea lui Isus prin răstignire, papa prezidează două slujbe, inclusiv o procesiune la lumina lumânărilor „Via Crucis” (Drumul Crucii) în jurul Colosseumului Romei.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!