Părintele Gelu Bogdan: ”Atunci când un om nu postește interior, degeaba postește de fațadă. Postul înseamnă iertare și iubire”

Postul Crăciunului este „drumul sacrificiului nostru interior”, a spus părintele Gelu Bogdan, paroh al bisericii „Sfânta Vineri“ – Herasca din Bucureşti, într-o declarație pentru AMPRESS. Apropiat al fostului patriarh Teoctist, profesor teolog, slujitor al ortodoxiei în țară și străinătate, părintele Bogdan este sfătuitorul multor cărturari și oameni de seamă din România. I-am cerut, telefonic, câteva povețe legate de postul Crăciunului.
L-am întrebat pe părintele Bogdan dacă există reguli principale în post.
„Nu există reguli principale. Orice post începe cu reținerea de la mâncare. În acest post ne pregătim sufletește pentru a întâmpina Crăciunul. Drumul postului este drumul sacrificiului nostru interior. Atunci când un om nu postește interior, degeaba postește de fațadă”, a spus părintele.
La întrebarea dacă e suficient să ne abținem de la alimentele „de dulce”, chiar dacă nu putem ierta pe cei ce ne-au greșit, părintele a răspuns:
„Postul înseamnă iertare și iubire. Eu sunt gata să-mi iert pe toți dușmanii mei, spune Scriptura, ca să pot urca treptele Crăciunului care vine. Este important să-i iertăm pe cei care ne-au făcut rău. Iertarea vine din iubire. Fără o iertare totală nu ne va ierta nici pe noi Domnul Hristos. Este importantă lupta împotriva păcatelor. În post, importante sunt iubirea și iertarea”.
A consemnat Giorgiana Radu, AMPress