AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Parlamentul European a adoptat legea privind libertatea media. Orice formă de intervenție editorială va fi interzisă

This photograph shows the Agence France-Presse (AFP) logo, on the microphone of a camera, held by a video journalist, during a press conference, in Paris, on October 31, 2023.,Image: 818417163, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Parlamentul European a adoptat miercuri legea europeană privind libertatea media, o premieră în reglementarea domeniului, cu scopul declarat de a combate ingerinţele politice în deciziile editoriale şi de a întări transparenţa privind proprietarii organelor de presă.
Textul de lege a fost adoptat de eurodeputaţi, în plenul PE reunit la Strasbourg, cu 464 de voturi pentru, 92 împotrivă şi 65 de abţineri, potrivit tvrinfo.ro.

„Nu trebuie să închidem ochii asupra faptului că libertatea presei este ameninţată în lumea întreagă, inclusiv în Europa. Uciderea lui Daphne Caruana Galizia în Malta, atingerile aduse libertăţii şi pluralismului presei în Ungaria şi alte lucruri o arată cu claritate”, a declarat eurodeputata germană Sabine Verheyen, raportoarea textului.

„Legea europeană privind libertatea presei este răspunsul nostru la această ameninţare”, a adăugat eurodeputata din grupul Partidului Popular European din PE, în cadrul dezbaterii din plenul reunit la Strasbourg.

Conform noii legi, statele membre vor fi obligate să protejeze independenţa media, iar toate formele de intervenţii în deciziile editoriale vor fi interzise, se menţionează într-un comunicat al Parlamentului European.

Autorităţile vor avea interdicţie să-i preseze pe jurnalişti şi conducerile editoriale să-şi dezvăluie sursele, inclusiv prin reţineri, sancţiuni, descinderi la sedii sau instalând software de supraveghere intruziv pe echipamentele lor electronice.

Parlamentul European a adăugat măsuri de protecţie împotriva utilizării mijloacelor de interceptare, care este permisă numai de la caz la caz, după ce o autoritate judiciară o autorizează pentru că a stabilit că este vorba despre o infracţiune gravă. Chiar şi în aceste cazuri, subiecţii vor avea dreptul de a fi informaţi după ce interceptarea a avut loc şi vor putea să o conteste în instanţă.

Continuarea aici

Foto – Profimedia Images

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!