Patriarhul Daniel: Libertatea şi unitatea sunt două componente esenţiale şi permanente ale vieţii umane

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a spus, în cuvântul rostit la deschiderea Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi (ITO) 2018 de la Sibiu, că e important ca în acest an al Centenarului tinerii şi nu numai ei să se gândească la legătura dintre libertate şi unitate: în familie, în Biserică şi în societate.

„Dacă anul trecut, ITO 2017 de la Iaşi a avut ca temă principală libertatea, în anul acesta, ITO 2018 de la Sibiu ne cheamă să gândim şi să trăim mai intens legătura dintre libertate şi unitate – în familie, în Biserică şi în societate -, având ca lumină şi exemplul făuritorilor Marii Uniri din 1918. Libertatea şi unitatea sunt două componente esenţiale şi permanente ale vieţii umane, deoarece omul a fost creat pentru a trăi în comuniune de iubire, după chipul lui Dumnezeu”, a spus patriarhul Daniel, potrivit Agerpres.

El s-a referit şi la rolul Bisericii în cultivarea conştiinţei naţionale a românilor, în perioada celor trei principate aflate sub dominaţie străină, dar şi la contribuţia adusă de preoţii ordocşi militari prezenţi pe front alături de soldaţi în Primul Război Mondial.

Patriarhul a vorbit şi despre faptul că slăbirea credinţei în Dumnezeu, pe fondul secularizării, „slăbeşte şi comuniunea de iubire între oameni, în familie şi în societate”.

„Fără iubirea de ţară şi de neam, libertatea şi unitatea naţională se transformă treptat în înstrăinare de sine, iar patriotismul firesc este adesea înlocuit cu dorinţa de profit material imediat: ‘patria ubi bene’ (patria este acolo unde trăiesc bine). Însă, dincolo de această slăbire a cultivării valorilor naţionale, avem convingerea că aceste valori, adică identitatea, libertatea şi unitatea naţională, nu vor dispărea, ci vor fi cultivate de naţiuni chiar şi în timpul cooperării lor internaţionale. De ce? Pentru că aceste valori naţionale sunt valori identitare, care exprimă specificul sau unicitatea, bogăţia şi demnitatea fiecărui popor în relaţie cu celelalte popoare”, a arătat Preafericitul Părinte, conform sursei citate.

În perioada 6-9 septembrie, la reuniunea ITO 2018 de la Sibiu participă tineri ortodocşi din toate regiunile României, dar şi din numeroase alte ţări, printre care Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveţia sau Turcia.