Petre Cârstea: Imaginați-vă ce Ip, ce Trăznea ne așteaptă dacă ungurii, pe care i-ați văzut, ocupă Ardealul

Unul dintre cititorii noștri fideli, domnul Petre Cârstea, a postat la unul dintre ultimele editoriale scrise de Lucian Avramescu un interesant comentariu pe marginea manifestărilor suporterilor maghiari prezenți la București cu prilejul meciului România-Ungaria, pornind de la semnificația dictonului latin „Vae victis” („Vai de cei învinși”). „Imaginați-vă ce Ip, ce Trăznea ne așteaptă dacă ungurii, pe care i-ați văzut, ocupă Ardealul. Pentru a nu se întâmpla așa ceva este nevoie de o capacitate militară (cum au fost jandarmii prezenți la meci) care să descurajeze orice agresiune”, atrage atenția domnul Cârstea, al cărui comentariu îl postăm integral în această rubrică:

Am mai scris de câteva ori despre sloganul: Vai de cei învinși! Ceea ce ni s-a întâmplat nouă după 23 august 1944, elita la pușcărie și poporul în robie cu: Piteștiul, Sighetul, canalul, deportările, datoria de război, cotele, sunt ilustrarea acestui slogan. Imaginați-vă ce Ip, ce Trăznea ne așteaptă dacă ungurii, pe care i-ați văzut, ocupă Ardealul. Pentru a nu se întâmpla așa ceva este nevoie de o capacitate militară (cum au fost jandarmii prezenți la meci) care să descurajeze orice agresiune. Din păcate, boierii noștri, așa cum au procedat și cei interbelici, cheltuie banii pe femei celebre și băuturi fine, dar nu pentru apărare. După aceea se plâng și acuză că li s-au întâmplat lucruri rele. Si vis pacem parabellum. Sloganul: Vai de cei învinși aparține generalului Brenus, conducătorul galilor împotriva Romei.
Mai este o lege nescrisă a războiului: Învingătorul ia totul. Și asta ni s-a întâmplat după 23 august 1944. De fapt prima dată i s-a întâmplat lui Decebal, el și-a pierdut capul, poporul a fost dus în robie, 300 de tone de argint și 150 tone de aur au luat drumul Romei, plus vite, grâne, cai, pradă ce a scos imperiul din criza.
O a treia lege nescrisă a războiului este distrugerea templelor. Li s-a întâmplat dacilor, s-a întâmplat și cu generalul Bukow, care a distrus cu tunul 300 de biserici și mânăstiri în Ardeal, s-a întâmplat și mai acum câțiva ani. Deci poporul să-și pregătească un sistem de apărare, subliniez: de apărare, nu de agresiune, capabil să descurajeze orice agresiune. Sistemul ăsta costă, dar fără el nu se poate. Ai o avere, îți faci gard, îți aduci câini, pui sisteme da alarmă, altfel rămâi fără nimic. Si vis pacem parabellum! Bravo jandarmilor! În televiziuni s-a văzut totuși un complex românesc de inferioritate.