
Pilda celor zece fecioare: îndemnul la veghe și milostenie în Sfânta și Marea Zi de Marți
În Sfânta și Marea Zi de Marți, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor zece fecioare din Sfânta Evanghelie, o zi cu o semnificație profundă pentru credincioși, marcând îndemnul la veghe și milostenie înainte de sfârșitul vieții. Slujba începe luni seara cu Denia, Utrenia din Sfânta și Marea Marți, unde se citesc pericopele evanghelice din Evanghelia după Matei, capitolele 22 (versetele 15-46) și 23 (versetele 1-39).
Semnificația slujbei și a pildei celor zece fecioare
Conform Sinaxarului citit la Denie, în timp ce Domnul Iisus Hristos se îndrepta spre Ierusalim pentru Patimă, le-a spus ucenicilor mai multe pilde, iar pilda celor zece fecioare are un mesaj dublu: îndemnul spre milostenie și pregătirea sufletească pentru sfârșitul vieții. Din cele zece fecioare, cinci sunt înțelepte, având atât fecioria, cât și „untdelemnul milosteniei”, iar celelalte cinci, numite nebune, deși aveau fecioria, nu s-au îngrijit de milostenie, fiind astfel comparate cu desfrânatele care sunt biruite de trup, în timp ce ele au fost biruite de bani.
Moartea este simbolizată ca un somn, iar când a venit „strigătul mare la miezul nopții”, fecioarele înțelepte, având untdelemn, au putut intra cu Mirele, în timp ce cele nebune, fără untdelemn, l-au căutat prea târziu. Încercând să primească untdelemn de la cele înțelepte, acestea le-au trimis să-l cumpere de la săraci, lucru imposibil după moarte. Însuși Domnul le respinge cu cuvintele: „Duceți-vă, nu vă cunosc pe voi!”, subliniind că milostenia este esențială pentru a-L vedea pe Mire.
Părinții Bisericii au rânduit ca această pildă să fie citită în această zi pentru a ne îndemna să veghem necontenit și să ne pregătim cu fapte bune, mai ales milostenie, deoarece ziua și ceasul morții sunt necunoscute. Totodată, prin alte lecturi liturgice, credincioșii sunt chemați să trăiască în curăție și să aducă rod duhovnicesc.
Comentariul Patriarhului Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, subliniază că Evanghelia citită la Denia din Sfânta și Marea Marți (Matei 22:15-46 și 23:1-39) relevă întunericul sufletesc al celor care nu primesc Cuvântul lui Dumnezeu și urăsc pe Iisus. El evidențiază mustrarea adresată cărturarilor și fariseilor, considerați călăuze oarbe din cauza împietririi sufletului.
În cadrul Liturghiei darurilor înainte sfințite, care se săvârșește în această zi, sunt citite pildele despre sfârșitul lumii, inclusiv pilda celor zece fecioare, pilda talanților și Judecata de Apoi. Patriarhul Daniel explică că pilda celor zece fecioare este un îndemn la priveghere, înțeleasă ca o vedere duhovnicească a realităților dincolo de aparențe.
Două elemente esențiale sunt simbolizate în pildă: candela și uleiul. Candela reprezintă fecioria, iar uleiul simbolizează milostenia. Cinci fecioare aveau doar candela, fără ulei, simbolizând credința fără fapte bune, iar celelalte cinci aveau și candela și uleiul, adică credință însoțită de fapte bune. Sfântul Ioan Gură de Aur și Sinaxarul din Triod evidențiază că evlavia fără milostenie este neîmplinită, iar mulți evlavioși pot fi zgârciți, fiind asemenea candelor fără ulei.
Patriarhul mai adaugă că uleiul curat nu este o iubire egoistă, ci o iubire născută din iubirea lui Hristos și a Duhului Sfânt, dobândită prin rugăciune, post, priveghere și împărtășirea cu Sfintele Taine.
Programul liturgic al zilei
Marți se săvârșește Liturghia darurilor înainte sfințite, unită cu Vecernia din Sfânta și Marea Marți. La Paremii se citesc texte din cartea Ieșirea (capitolul 2, versetele 5-10) și din cartea Iov (capitolul 1, versetele 13-22). Pericopa evanghelică citită este din Evanghelia după Matei, capitolele 24 (versetele 36-51), 25 (versetele 1-46) și 26 (versetele 1-2).
Lecturarea acestor texte este specifică Liturghiilor darurilor înainte sfințite din Săptămâna Patimilor, care se săvârșesc în zilele de luni, marți și miercuri, unite cu Vecernia zilei următoare.