AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Praf Saharian în România între 14 și 18 aprilie: Cum ne afectează masa de aer încărcată cu particule din Sahara?

O masă de aer încărcată cu particule fine de praf saharian va traversa România în perioada 14-18 aprilie, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Fenomenul este cauzat de circulația predominant sud-vestică a aerului, care transportă praful din nordul Africii spre sud-estul Europei, afectând astfel și teritoriul țării noastre.

Impactul prafului saharian și condițiile meteorologice asociate

Prezența prafului saharian va deveni mai vizibilă în special în momentele când vor apărea precipitații, acestea determinând depunerea particulelor la sol, explică meteorologii. În paralel, ANM a emis o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până miercuri dimineața, pentru zece județe: Bacău, Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vrancea și Vaslui.

În aceste zone, între 14 aprilie ora 10:00 și 16 aprilie ora 10:00, rafalele de vânt vor atinge viteze între 50 și 60 km/h, iar local pot depăși 75-90 km/h. În restul țării, intensificările vântului vor fi mai reduse, cu viteze în general cuprinse între 40 și 50 km/h pe arii restrânse.

Originea și transportul prafului saharian

Transportul prafului saharian spre Europa este un fenomen studiat de decenii, care depinde de existența curenților puternici de aer. Particulele care ajung până în România sunt extrem de fine, mult mai mici decât firele de nisip, ceea ce le permite să rămână suspendate în atmosferă pentru perioade îndelungate și să fie purtate pe distanțe mari.

Specialiștii subliniază o distincție importantă: ceea ce ajunge în Europa nu este nisip propriu-zis, ci o furtună de praf. Nisipul, fiind mai greu, cade rapid la sol, în timp ce particulele fine de praf pot fi transportate pe distanțe considerabile.

Furtunile de praf se formează în condiții de vânturi intense și umiditate scăzută în regiunea deșertului Sahara. Nisipul este compus din particule de dimensiuni variate, iar cele mari sunt ridicate de vânt și, în momentul în care cad, dislocă alte particule fine, care pot fi ulterior antrenate de curenții de aer și transportate până în Europa Centrală și de Est.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!