Pintea, după 12 ore de negocieri cu sindicatele: S-a decis modificarea Legii salarizării

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, după aproape 12 ore de negocieri cu liderii Federaţiei Sanitas, că s-a ajuns la concluzia că legea salarizării şi regulamentul sporurilor au fost aplicate subiectiv de către spitale şi că s-a decis modificarea legii salarizării, fără însă a fi modificată plafonarea sporurilor la 30%. Reprezentanţii Sanitas au anunţat că renunţă la greva generală programată pentru 11 mai.
„În urma discuţiilor de astăzi s-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu în sensul de a modifica coeficienţii de ierarhizare şi nu în sensul de a modifica procentul de 30% aplicat la anvelopa salarială ca şi regulă generală. De la nivelul guvernamental şi de la nivelul Ministerului Sănătății se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi Regulamentul de sporuri. De asemenea, în urma discuţiilor de astăzi cu sindicatele am convenit ca proiectul noii legi a sănătăţii să cuprindă foarte clar şi indicatori de performanţă care să facă referire inclusiv la cuantumul cheltuielilor de personal, astfel încât să ne asigurăm că toate spitalele vor asigura pentru pacienţi medicamente, materiale sanitare şi tot ce au nevoie”, a spus Pintea, potrivit stiri.tvr.ro
“Se fac modificări pe legea salarizării, dar aceste modificări vor viza strict modul de acordare a sporturilor. Nu vom umbla la grila de coeficienți sau alte prevederi ale legii, cu excepâia coeficientului pentru directori de îngrijiri, unde ne vom întoarce la forma inițială a legii din iulie 2017” a completat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.
Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor efectuate de medici și asistente în afara plafonului de 30 la sută prevăzut pentru sporuri ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite, a adăugat Olguța Vasilescu.
„Nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici. Toate gărzile vor fi plătite. Se creează un spațiu în anvelopa plafonului de 30 la sută pentru celelalte sporuri”, a spus ministrul.