AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Pîrvulescu: Sunt foarte bune şansele lui Iohannis în competiţia pentru NATO. E un politician care face calcule, nu se expune inutil

Analistul politic Cristian Pîrvulescu crede că sunt „foarte bune” şansele preşedintelui Klaus Iohannis în competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

„Preşedintele Iohannis este un politician care face calcule, care nu se expune în mod inutil, care îşi pregăteşte mişcările. Cel mai uşor este de comparat cu un jucător de şah, dar nu cu unul amator, ci cu un mare maestru. Iar această mişcare pe care o face astăzi, imediat după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Muntenegrului, pare să indice că există deja o coaliţie suficientă pentru a-l susţine, o coaliţie formată din state din Europa Centrală şi de Est. Nu uitaţi declaraţiile făcute de Ungaria, clar împotriva lui Mark Rutte (fost premier olandez – n.r.), declaraţiile unor lideri din Ţările Baltice sau din Polonia, care susţin necesitatea unui leadership din Est la nivel european şi NATO. Toate astea arată că există şansa unei confruntări pe care nimeni nu şi-o doreşte între Est şi Vest, dar în momentul în care Estul prezintă o candidatură oficială puternică şi o candidatură a unui lider care este recunoscut la nivel european, cred că şansele preşedintelui Iohannis sunt foarte bune”, a spus marţi pentru Agerpres Cristian Pîrvulescu, potrivit digi24.ro.

Conform acestuia, România va beneficia de susţinerea ţărilor din Est în această competiţie.

„Cu siguranţă, ţările din Est sunt cele care susţin candidatura României. E vorba de Ţările Baltice, Polonia. Foarte probabil să o facă şi Ungaria. Aţi văzut? Preşedintele Iohannis are un stil, nu face declaraţii tranşante. El este foarte circumspect şi foarte diplomat, încercând să nu deranjeze anumite intenţii, anumite interese. Acesta este motivul pentru care sunt foarte convins că această candidatură va fi una care poate să fie susţinută inclusiv de parteneri din Vest. Vă aduc aminte că, în urmă cu două săptămâni, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu Mark Rutte la informala organizată de preşedintele Macron la Paris. Avem o fotografie în care preşedintele Iohannis îi strânge mâna acestuia şi îl priveşte cu siguranţă. Deja, din acel moment, am avut convingerea că preşedintele Iohannis are o susţinere suficientă pentru a putea să îi contrapună lui Rutte şi are ca experienţă politică un alt rezultat decât cel pe care îl poate prezenta Mark Rutte. Nu putem să vorbim în cazul României despre o victorie a extremei drepte, aşa cum s-a întâmplat în Olanda”, a explicat analistul politic.

Continuarea aici

Foto – Captură TV Digi24

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!