AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Iohannis a vorbit cu Rutte despre competiția la șefia NATO: Niciunul dintre noi nu dorește să se strice relații construite în ani

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, într-o conferință de presă, la Bruxelles, întrebat dacă a discutat de premierul olandez Mark Rutte despre candidatura sa la șefia NATO, că niciunul dintre ei „nu dorește ca prin această competiție să se strice proiecte sau relații construite în ani”.

Întrebat dacă a avut discuții cu Mark Rutter despre competiția la șefia NATO și dacă a discutat cu reprezentanții aliaților care și-au declarat sprijinul pentru premierul olandez, SUA, Marea Britanie și Franța, Iohannis a spus: „Aceste poziții vor fi exprimate de state respective, de reprezentanții lor, nu de mine. Despre aceste chestiuni nu se prea fac declarații, decât în formatul NATO. Dar pot să vă spun că sunt discuții foarte bune, iar cu premierul Rutte ne întâlnim la fiecare Consiliu și summit și discutăm. Avem o relație absolut normală, niciunul dintre noi nu dorește ca prin această competiție să se strice proiecte sau relații care au fost construite în ani. Dimpotrivă”.

Potrivit digi24.ro, întrebat ce lucruri îl diferențiază de Mark Rutte, Iohannis a răspuns: „Fiind o competiție atipică, nu cred că e rolul meu să spun despre celălalt competitor cum va face și ce va face. Cred că ne deosebește geografia, istoria și cu siguranță abordările noastre, ambele sunt foarte constructive, dar ușor diferite în ce privește viitorul NATO”.

Iohannis a vorbit şi despre discuţiile cu reprezentanţii statelor care îl susţin în cursă.

„La NATO nu este o procedură publică, nu se votează. Rezultatul se stabileşte consensual şi atunci aceste discuţii sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu doreşte ca în spaţiul public să se vehiculeze felul în care au reacţionat. Eu cunosc reacţiile, dar pentru a proteja aceste sensibilităţi, prefer să nu le spun public”, a explicat el.

Întrebat dacă vizează şi altă funcţie la nivel înalt european, Iohannis a răspuns: „Eu mă concentrez pe discuţiile pentru NATO”. Iohannis participă joi și vineri la Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de Regatul Belgiei, la Bruxelles. Summitul are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!