• Home
  • Prima
  • PNL, moțiune simplă: ”După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”

PNL, moțiune simplă: ”După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”

sigla pnl nou 1

Liberalii susţin, în moţiunea simplă pe agricultură, depusă la Camera Deputaţilor şi intitulată ”După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”, că, în cei 2 ani de când a fost numit ministru, Petre Daea a demonstrat că este incapabil să se ridice la înălţimea funcţiei sale, gestionând dezastruos prevenţia, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane în România.

„Aşa-zisele acţiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) şi până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calităţile, cunoştinţele, devotamentul şi responsabilitatea necesare unui ministru în funcţie. Actuala moţiune simplă vine să sancţioneze gravele derapaje din domeniul securităţii alimentare şi a combaterii epizotiilor, atribut al ministrului conform Hotărârii de Guvern nr. 830/2016. Din momentul în care a apărut primul focar de pestă porcină africană în România, am auzit de la actualul ministru al Agriculturii doar scuze şi motivaţii despre cum nu poate sau de ce nu poate să acţioneze, pasând întreaga responsabilitate fie Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fie medicilor veterinari, fie Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, fie centrelor locale de combatere a bolilor, fie prefecţilor din judeţele respective”, precizează semnatarii moţiunii, potrivit Agerpres.

Iniţiatorii moţiunii menţionează că harta evoluţiei pestei porcine africane în Europa arată că România este ţara cea mai afectată de această epidemie, peste 70% din numărul focarelor din Uniunea Europeană fiind înregistrate în România.

Liberalii menţionează că lipsa de acţiune şi viziune a ministrului Agriculturii a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei, fiind afectate la acest moment, la nivel naţional, 13 judeţe, iar numărul localităţilor depăşeşte 200.

Aceştia precizează că răspunderea pentru această situaţie gravă este şi a ministrului Petre Daea, care a scăpat din mână situaţia şi a neglijat avertismentele timpurii.

„Este inexplicabil, domnule Petre Daea, că după apariţia pestei porcine africane, în calitate de ministru al Agriculturii, nu aţi solicitat Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor reluarea, în regim de urgenţă, a programului de inspecţii (examene clinice) în exploataţiile cu animale, aşa cum prevăd normele sanitare veterinare, în condiţiile în care aceste inspecţii erau vitale şi nu trebuiau stopate. (…) După ciuma lui Caragea, pesta porcină africană marca Daea este cea mai gravă epidemie care loveşte România!”, se mai menţionează în textul moţiunii.

Liberalii îi transmit ministrului că va rămâne în istoria României ca fiind „artizanul principal al distrugerii creşterii porcului şi industriei de profil din România”.

Parteneri