AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Poate certificatul energetic să te ajute să economisești?

Pentru mulți proprietari de locuințe, clădiri de birouri sau alte construcții ce sunt destinate activității umane, certificatul energetic este doar un alt document obligatoriu care generează niște cheltuieli. Analizat cu atenție însă, acest document se dovedește extrem de eficient. Nu doar că reușește să ofere informații utile și relevante, însă dacă este folosit așa cum trebuie poate să ajute și la o economisire substanțială de bani, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Pentru a înțelege exact cum însă, trebuie să înțelegem ce este și ce rol are certificatul energetic.

Ce este certificatul energetic?

Pe scurt, este un document care oferă informații despre eficiența energetică a clădirilor.

Introdus la începutul anilor 2000 în Europa, acest certificat de performanță energetică a devenit obligatoriu în România din 2013.

Informațiile pe care le oferă sunt cât se poate de simple și se referă la cantitatea de energie consumată de clădire pentru a oferi confort termic cât mai mare.

Un certificat energetic conține două informații importante:

  • O notă de la A la G, care este clasa de eficiență energetică;
  • O notă de la 1 la 100, care reprezintă nivelul de eficiență la care se află clădirea.

Aceste note se dau în funcție de numeroase informații pe care auditorii energetici atestați le obțin studiind documentele imobilului și printr-o scurtă vizită la construcție.

Informațiile sunt foarte variate: anul în care este construită clădirea, modul în care este construită, numărul de unități locative, tipul de consumatori folosiți, etc.

Cum poate certificatul energetic să ajute la eficientizarea consumului de energie?

Chiar dacă este un document care oferă doar o serie de informații, poate să fie un start perfect pentru cei care doresc să își reabiliteze clădirile. Aceștia vor ști cu exactitate care sunt problemele cu care se confruntă și vor putea să facă un plan cât se poate de serios de reabilitare.

De asemenea, guvernele europene vor avea statistici referitoare la modul  în care funcționează clădirile și vor putea investi în eficientizarea lor.

Dacă ai un certificat energetic bine realizat vei putea să:

  • Îți cumperi consumatori mult mai eficienți;
  • Calculezi costurile de reabilitare, pentru a descoperi dacă merită și dacă generează economii;
  • Obții un preț mai bun pentru locuință în cazul în care dorești să o vinzi sau să o închiriezi.

Ce trebuie să știi despre certificatul energetic?

Vom sintetiza doar câteva informații strict necesare despre certificatul energetic.

Astfel, este bine să știi că:

  • Nu toate clădirile au nevoie de un astfel de document. Există și construcții scutite de obligația de a avea un certificat energetic, cum ar fi lăcașurile de cult, clădirile independente care nu au mai mult de 50 de metri pătrați utili sau depozitele. Lista este mai mare, dar un auditor energetic atestat vă poate oferi toate detaliile.
  • Certificatul de performanță energetică este valabil timp de 10 ani, atâta vreme cât nu se aduc modificări care schimbă eficiența energetică a imobilului.
  • Pentru a putea avea un certificat energetic trebuie să se apeleze la un auditor energetic.
  • În general, costurile pentru obținerea unui astfel de document sunt destul de mici. Există auditori care au costuri ce încep de la 130 de lei și rareori depășesc 200 de lei pentru apartamente. Atâta vreme cât te asiguri că auditorul energetic este unul serios, poți să scapi foarte ieftin cu eliberarea documentului și te poți bucura de toate avantajele lui.

Certificatul energetic nu este nici pe departe un document inutil, ba din contră. Acesta poate să aducă numeroase îmbunătățiri în societatea noastră și pe termen lung poate să fie unul dintre principalele instrumente care ajută la eliminarea poluării și la eficientizarea consumului energetic.

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!