Politicienii unguri, furibunzi pe Juncker, după ce a elogiat România și Centenarul Marii Uniri

 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a stârnit noi critici la Budapesta, de această dată pentru afirmaţia că 1 Decembrie „este important atât pentru România, cât şi pentru Europa“.

„În acea zi vom sărbători împreună un mare moment istoric, care este important atât pentru România, cât şi pentru Europa“, a declarat şeful CE marţi, în prezenţa preşedintelui român Klaus Iohannis, referindu-se la Centenarul Marii Uniri. Potrivit unor politicieni citaţi de cotidianul transilvănean în limba ungară Krónika, această declaraţie arată că Juncker este inapt pentru funcţia de preşedinte al CE. Citată de agenţia de presă MTI, Krónika scrie că a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului de Externe de la Budapesta, care a răspuns printr-o trimitere la declaraţia de miercuri a purtătorului de cuvânt al Guvernului Orban.

Distribuie prietenilor

Zoltán Kovács a declarat, într-o conferinţă de presă, că există două tipuri de opinii. Una este „tăioasă“, şi anume că Juncker „a făcut declaraţii în conformitate cu starea sa“, iar alta este „mai rezervată“, şi anume că „lipsa cunoştinţelor de istorie nu face decât să întărească faptul că preşedintele CE este inapt pentru funcţia ocupată“, relatează Krónika, potrivit MTI. Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ungar, a remarcat, în mod ironic, că Juncker a făcut, din nou, dovada „perspicacităţii sale politice şi a empatiei“ faţă de sensibilitatea naţiunilor europene şi a minorităţilor etnice autohtone.

„Nouă, politicienilor maghiari, nu trebuie să ne pară rău că am spus încă din primul moment că este inapt şi că ne-am luptat cu toate mijloacele împotriva punctelor sale de vedere inacceptabile. Este dreptul său să sărbătorească împreună cu România Centenarul, cu condiţia să nu încerce să-l impună şi altora“, a afirmat el. Potrivit liderului UDMR, Attila Korodi, referinţele făcute de preşedintele CE către o celebrare europeană a Centenarului arată superficialitatea acestuia. „Întâmplările de acum o sută de ani, care au condus la o reorganizare a Europei, nu sunt momente vesele ale continentului“, a spus Korodi. În opinia sa, Juncker nu ar fi trebuit să facă această declaraţie, iar Centenarul Marii Uniri este o sărbătoare a României, nu a Europei.

Politicienii maghiri din România au exprimat în fel și chip  ”ziua de doliu”  care este 1 Decembrie, pe care n-o vor sărbători.

Sursa – Știința-mister.ro