POPA PROSTU’ – Unul dintre cele mai amuzante si pline de strategie jocuri

ghid joc popa prostu

Unul dintre jocurile clasice din România este, cu siguranță, Popa Prostu’. Cel mai probabil îl știi din copilărie și, cel mai probabil, l-ai și jucat de multe ori. Jocurile de cărți reprezintă o modalitate excelentă de a socializa, de a lega relații și de a ne bucura de compania celor dragi. În plus, jocurile de cărți cu pedepse adaugă un element de amuzament și provocare la întreaga experiență.

Popa Prostu’ este un joc de cărți simplu și distractiv, dar care implică și pedepse amuzante la sfârșit. Așadar, dacă vrei să-ți amintești regulile acestui joc sau poate nu știi cum se joacă, continuă să citești acest articol și vei afla despre jocul popular din țara noastră.

Cum se joacă Popa Prostu’?

Dacă te întrebi cum se joacă Popa Prostu’, ei bine, primul lucru pe care trebuie să-l știi este că acest joc de cărți este unul extrem de simplu. În plus, este potrivit pentru toate tipurile de jucători, inclusiv de către copii. Îți asigură o seară distractivă și, cu siguranță, nu vei regreta că l-ai încercat.

Principalul scop al jocului este de a forma perechi și se poate juca cu 4-6 jucători. Câștigătorul va fi primul care va reuși să formeze o pereche, adică 4 cărți de același fel, de exemplu 10 de inimă roșie, 10 de inimă neagră, 10 de treflă și 10 de romb. Utilizatorul care pierde este cel care va rămâne în mână cu o așa-numită carte Popa Prostu’ care poate fi ori cartea de Popă, ori un Joker. Această carte este aleasă în funcție de preferințele jucătorilor.

Trebuie să știi că acest joc nu se joacă cu toate cărțile din pachet. Numărul cărților este ales în funcție de numărul jucătorilor care participă. Dacă sunt 4 jucători, atunci în pachetul de joc, vor fi introduse 4 perechi alături de cartea Popa Prostu’.

Reguli

Obiectivul este să strângi patru cărți de același rang, pasând cărți pe rând vecinului tău din stânga în timp ce primești cărți de la jucătorul din dreapta ta. Cine rămâne cu cartea desemnată a fi Popa Prostu în mână va pierde și va primi o pedeapsă de la câștigătorul jocului. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest joc, am creat un ghid pas cu pas care îți  va prezenta fiecare etapă:

 1. Stabilește câți jucători participă la joc și creează pachetul de joc;
 2. În pachetul de joc vor fi atâtea perechi, câți jucători sunt la masă;
 3. Odată alese perechile, adaugă o carte suplimentară care va fi Popa Prostu’. De cele mai multe ori este ales un Joker pentru a fi ușor de văzut;
 4. Se împart câte 4 cărți la fiecare jucător;
 5. Unul dintre jucători va avea 5 cărți și trebuie să lase una cu fața în jos pentru următorul jucător;
 6. Acesta o ridică fără să se vadă și lasă jos la rândul lui o altă carte pentru următorul jucător;
 7. Se continuă așa până când unul dintre jucători reușește să formeze o pereche;
 8. Acesta va lăsa ușor cărțile jos și va aștepta să vadă cine are cartea Popa Prostu’ în mână;
 9. Pierzătorul va trebuie să îndeplinească o pedeapsă primită de la Câștigător.

Trucuri și Sfaturi

La fel ca orice alte jocuri de cărți, și în jurul jocului Popa Prostu’ se pot forma anumite trucuri și strategii care pot ajuta la distracția oferită. În funcție de vârsta participanților, se pot crea diverse tipuri de strategii amuzante. O să le detaliem pe cele mai importante în rândurile ce urmează:

 • Viteza jocului – un joc reușit de Popa Prostu va fi jucat în viteză. Asta însemnând că trebuie să iei cartea primită repede și să dai alta joc la fel de repede. Însă, trebuie să știi că această strategie este potrivită mai mult pentru jucătorii adulți;
 • Confidențialitate – este recomandat ca jucătorii să aibă grijă la cărți pentru a nu fi văzute de ceilalți participanți. În special, atunci când vine vorba de cărțile care se dau jos pentru jucătorul următor;
 • Atenție – asigură-te că acorzi atenție cărților astfel încât să îți dai seama ce carte ar putea sa urmeze. De asemenea, fii atent atunci când îți vine în mână Popa Prostu’ și nu uita să-l dai cât mai repede mai departe;
 • Cartea Popa Prostu’ – alege o carte care să reprezinte Popa Prostu’ care să fie vizibilă. Un bun exemplu este un Joker;
 • Regulile jocului – asigură-te că înveți regulile înainte de a începe să joci.

Concluzie

Popa Prostu este un joc de cărți popular și distractiv din România, care a devenit o tradiție în multe familii și grupuri de prieteni. Jocul este simplu și ușor de învățat, dar adaugă un element de provocare și strategie, care îl face extrem de captivant.

Este un tip de joc care îți pune la încercare atenția și rapiditatea. Îți recomand să îl încerci prima dată când te întâlnești cu prietenii sau cu familia. Mai ales având în vedere că este un joc la care pot participa și copiii.

Parteneri