Poporul candidează și pierde mereu

loading...

De ce, de câte ori candidează, poporul român pierde? Pentru că poporul  n-are calități care să-l facă eligibil, n-are structuri, sisteme, pe față sau subterane, nu e carismatic și se dovedește bleg. În plus, n-are calitatea de a fi penal.
Port, la București, unde am venit pentru un eveniment scriitoricesc, această discuție cu reprezentanți ai lumii înalte, dar și cu mine, ceea ce face ca dialogul să fie pe jumătate imaginar și, pe alocuri, trist-amuzant.
Pentru ce și-a depus candidatura poporul român? Păi, să zicem în sinteză, pentru o viață mai acătării, mai fasonată, mai – să n-o lungesc – bună.

Nu-i destul de concret! Culegând la întâmplare din programele de guvernare, care strălucesc meteoric pe cerul patriei și apoi se sting ca niște comete, pentru zece sau douăzeci de spitale regionale, în care pacienții să aibă cearșafuri în pat, doctorii gratis și medici care să-i observe că sunt. Pentru 2500 de kilometri de asfalt pe benzi. Pentru…Spitalele nu s-au făcut, alea vechi ruginesc, iar personalul, puțin și bosumflat, se uită la bolnavul viu ca la unul abonat la morgă. Din mulții kilometri de autostradă a dispărut cifra. Cu totul, fiindcă zero nu pare cifră. Poporul a candidat pentru școli în care rigoarea învățământului să-și afle întrebuințare. Școlile, populate cu suplinitori și dascăli pensionari, năuciți de generațiile agresive de elevi noi, care le dau cu catalogul în cap, sunt de nerecunoscut. Doar closetele din curte au rămas aceleași.
Înseamnă că poporul, dacă a candidat cu toate astea și nu le-a îndeplinit, trebuie dat afară, remaniat cu totul. În plus, aud că fură.

Eroare. Poporul nu fură niciodată. El fură prin reprezentanți. Reprezentanții, cei mai mulți, se numesc azi penali. Ceva care vine de la pene, probabil.
Discuția mea de la București este bruiată de televiziunile care s-au năpustit asupra-mi cu informații din care nu înțeleg decât că Tăriceanu, al doilea om în stat, ar fi luat mită de la o firmă austriacă 800 000 de dolari, că Dragnea e cu un picior în pușcărie (ăsta se schimbă de pe un picior pe altul mereu, având grijă ca unul să rămână afară), că Iohannis a fost prins furându-și propria casă la Sibiu, ceea ce pare bizar, fiindcă Ceaușescu dăduse familiilor harnice din Moldova și corturarilor fără case, domiciliile sașilor. Oricum, cele două tabere conturate sunt interșanjabile, calitatea de personaje cu pene rămânând.

Ciudat e că toți aceștia, numiți, dar și alții, numeroși, candidează și câștigă mereu. Dacă-s penali, înseamnă că asta i-a făcut eligibili. Acuzat de furt pe când era președinte la Teleorman, Dragnea a ajuns azi mai puternic decât șeful statului. El e statul. A câștigat, penal fiind, toate alegerile. Unul Băsescu, acuzat că a furat flota uriașă a României, a fost ales și reales, beneficiind de avantajul de a fi cunoscut ca hoț. Tăriceanu are azi un nou dosar de acum zece sau o mie de ani. Între timp a fost mereu șef, câștigând, cu și fără voturi, înalte dregătorii.
De ce nu câștigă poporul român, măcar o dată, alegerile? Fiindcă el candidează prin reprezentanți, mereu aceiași. Dacă  scormonești biografiile reprezentanților, toți sunt de meserie șefi, trecând prin toate funcțiile, prin toate ministerele, cu acces constant la vistierie.

Poporul pierde alegerile de fiecare dată neavând calitatea de  penal. El nu are niciodată destule voturi pentru a se alege singur. E prea puțin numeric și n-are pene, arătându-se jumulit și pregătit să îndure jumulirea.
Lucian Avramescu

loading...

  1. Anonim spune

    Tudorache e grav bolnav, aveti putina intelegere.

  2. Dorin spune

    bai Tudorache -psdi-stul…scrie cand esti treaz…si daca poti coerent…acum sa facem un comment la articolul maestrului Lucian, is cam fara cuvant…dl. Lucian Avramescu a exprimat cam tot ceea ce simt eu si as vrea sa-i spun in fata lui Dracnea…”De ce nu câștigă poporul român, măcar o dată, alegerile? ” asta ar trebui sa se intrebe orce roman cu creierul mai mare decat o nuca…sau care are creier

  3. Tudorache Mihai spune

    Este lipsit de sens sa acuzi fara fapte concrete,scrie Tariceanu. Trepcea tocmai si-a futat-o de la CCR,in interpretarea ei si a Liviei Stanciu, ca trebuie sa conduca completul de cinci judecatori,cand are interese si ordine de la secu. Din nou se adauga ca Dragnea e de vina,pentru faptul ca abia acum s-a descoperit aceasta ilegalitate.Ea era pregastita sa reconfirme prima decizie.Johannis,dupa ce s-a discutat despre cele noua dosare penale clasate toate la Alba Iulia,unde era Lazar-tractoristul sef,a schimbat in exprimare termenul de penal in invinuit. Scrii ca avea casa la Sibiu,dar nu avea sase,luate din meditatii !?? Este vanat de suparare ca averea sasilor-declarati criminali de razboi-va fi luata la puricat iar judecatoarea care le-a restituit ilegal va raspunde pentru acest lucru.Formatiunea etnicilor germani din Romania a fost declarata la Nuremberg criminali de razboi,cu confiscarea averii. Punctezi fals si nu mai esti jurnalist independent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.