Premierul Grindeanu s-a întâlnit cu omologul israelian, Benjamin Netanyahu

 

În vizita de două zile în Israel, prim-ministrul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu. Cei doi oficiali au susținut o declarație de presă la finalul întrevederii.

Declarația premierului israelian:

Distribuie prietenilor

„Bun venit, domnule prim-ministru Grindeanu, la Ierusalim, alături de delegația dumneavoastră! Doresc să afirm că aceasta este continuarea unei mari prietenii dintre Israel și România. Sunt patru sute de mii de cetăteni evrei de origine română aici, am buni prieteni printre ei, medicul meu de exemplu și nu numai. Avem o strânsă prietenie cu România, am fost acolo de multe ori. Vă doresc bun venit cu prilejul acestei vizite. Aștept cu nerăbdare să particip la următoarele întâlniri care consolidează aceste relații bilaterale.

Domnule prim – ministru, ați luat o poziție foarte tranșantă împotriva antisemitismului și a profanării mormintelor evreiești și doresc să vă mulțumesc pentru acest lucru și să exprim aprecierea noastră pe această cale.

Vom semna o declarație comună astăzi cu privire la tarifele de roaming, vrem să reducem costurile de telefonie mobilă și să-i ajutăm pe oamenii de afaceri din cele două națiuni. Cred că avem mari oportunități in fața noastră. Suntem două state mici dar dorim să ne gândim împreună la viitor.

Cred că viitorul nostru depinde în multe feluri de dezvoltarea și folosirea tehnologiilor. Israelul își manifestă interesul de a purta discuții cu dvs în multe, multe domenii.

Am început aceste discuții, v-am lăsat mult să așteptați fiindcă aveam atât de mult de discutat și vom continua să facem acest lucru. Miniștrii Economiei din cele două țări vor semna un acord asupra cooperării bilaterale și vom aborda și alte subiecte în plus față de tehnologie, domeniul medical și securitate. Cred că sunt nenumărate oportunități. În spiritul unei mari prietenii, doresc să vă urez bun venit la Ierusalim și să spun că ne vom revedea fie la București, fie la Ierusalim anul viitor, oricare dintre variante este bună și sunteți bine veniți”.

Declarația premierului Sorin Grindeanu:

”Doresc să încep prin a transmite premierului Netanyahu și poporului evreu felicitările mele cu ocazia celei de-a 69 aniversare a Zilei Independenței alături de urările mele de pace și prosperitate. Doresc să subliniez că în 2017, România și Israelul sărbătoresc 69 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. Această continuitate vorbește de la sine despre puterea prieteniei noastre. Israelul ne este cel mai apropiat aliat și partener în regiune și am venit aici astăzi cu hotărârea de a ne consolida partneriatul, de a dezvolta și mai mult latura sa economică, așa cum ați afirmat, de a diversifica relațiile româno – israeliene. Economia românească cunoaște o creștere rapidă și oferă un mare potențial pentru companiile evreiești.

Putem folosi platforma interguvernamentală pentru a lansa pregătirile pentru a treia ședință de guvern comună care va reconfirma disponibilitatea ambelor guverne cît și angajamentul de a extinde relațiile noastre bilaterale.

Folosesc această oportunitate pentru a încuraja ferm firmele române și israeliene să-și extindă activitățile împreună.

România ar putea fi văzută ca una dintre cele mai atractive destinații pentru companiile europene și cele israeliene.

Aș dori să subliniez interesul României în consolidarea cooperării cu Israelul în sectorul energetic. Mai mult, suntem interesați în consolidarea cooperării în domeniul securitatii cibernetice și industriei digitale, în dezvoltarea cunoștințelor despre ecosisteme, în activitățile de înființare de companii și în consolidarea cooperării noastre în agricultură și în turism.

Este important de menționat că astăzi, vom semna declarația comună vizând reducerea tarifelor de roaming, permițând astfel o mai mare apropiere între cetățenii români și israelieni. Reiterez angajamentul solid al României de combatere a antisemitismului. România a exercitat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului până în luna martie și în cursul ei, s- a reușit adoptarea unui definiții de lucru a antisemitismului, o expresie a unui angajament politic clar pe scena internațională. Guvernul pe care îl conduc este decis să consolideze educația în materie de Holocaust și în acest context, aș dori să menționez sprijinul meu pentru Muzeul de Istorie a Evreilor din România căruia i-am alocat deja o clădire importantă ca sediu, în centrul vechi al Bucureștiului. Împreună cu premierul israelian, am abordat dinnou chestiunea combaterii teorismului. Atacurile teroriste din Europa din ultima vreme sunt alarmante și din nefericire, și români și-au pierdut viața în aceste acte revoltătoare. România rămâne fermă în susținerea luptei împotriva terorismului. Condamnăm terorismul în toate formele și manifestările sale și subliniem că nu poate exista justificare pentru astfel de acțiuni.

Am discutat astăzi și despre relațiile UE-Israel. România este pentru o Europă unită, cu relevanță, mai aproape de cetățenii săi și susține mai departe consolidarea relațiilor UE- Israel. Pe scurt, agenda noastră este relevantă strategic pentru relațiile noastre. Urmăresc cu interes să continuăm acest dialog și sunt foarte bucuros că sunt în Israel acum. Vă mulțumesc”.

Foto – Radio Resita

AMPress