Preotul Constantin Necula: Frumusețea vieții e că poartă toate vârstele prin care ai trecut

Preotul Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie de la Sibiu, spune, într-o scrisoare adresată copiilor români, apărută recent în cartea „Lăsaţi Copiii să râdă – 100 de scriitori români pentru Copilărie”, că vârstele merg cu noi toată viaţa şi copilăria nu se termină niciodată, el sfătuindu-i pe copii şi să nu se teamă să dăruiască, pentru că puterea de a dărui ne face oameni, potrivit Agerpres, citată de ziarulprahova.ro.

„Va veni o zi când îţi va fi dor de copilărie, de tine când erai mic. O vreme îi vei întreba pe cei mari ce prostioare făceau ei când erau mici. Apoi îi vei întreba de trăsnăile tale. Apoi le vei povesti copiilor tăi despre ei şi despre tine. Copilăria nu se termină niciodată. Vârstele merg cu noi mereu, toată viaţa. Frumuseţea vieţii este tocmai asta. Că poartă cu ea, deodată, toate vârstele prin care ai trecut, uneori sclipind în viaţă cele care vor urma. Mi-ar place să ştiu că poţi face bine celui de lângă tine. Că poţi frânge un covrig ori o ciocolată şi s-o împarţi cu celălalt, de lângă tine. Să nu te temi să dăruieşti. Asta te face om. Puterea de a dărui”, a scris preotul Constantin Necula în scrisoarea către copii, publicată în cartea lansată de Editura Libris, la o iniţiativă a Fundaţiei „Salvaţi Copiii România”.

Una din temerile lui Constantin Necula este că oamenii mari au început să uite că un copil poate să fie „vesel şi trist deopotrivă, cuminte şi zbanghiu”.

Distribuie prietenilor

„Prietenii de la Libris m-au rugat să scriu un text despre copilărie. Dar copilăria nu există fără tine, fratele meu mai mic, Domnia Ta, Copil român. Mă tem că oamenii mari au început să uite că poţi fi vesel şi trist deopotrivă, cuminte şi zbanghiu- acum zâmbesc tare când scriu asta- cu inima mare cât un măr văratec şi neiertător ca o coasă în iarba verii. Eşti. Starea ta este copilăria în toate vibraţiile sale de bine şi lumină. Joci fotbal şi te rogi cu aceeaşi seriozitate. Îţi plac fructele pentru că miros frumos şi sunt luminoase, ştiu. Tragi cu ochii la toate rafturile cu ciocolată ori prăjituri şi crezi că Dumnezeu are gust de îngheţată. Neapărat de vanilie. Ori ciocolată. Şi nu cred că se supără că tu crezi asta despre El. Nici mie nu mi-a părut altfel gustul. Doar portocalele le-am crezut, cum altfel, albastre. Nu le-am văzut decât târziu. Tu acum te strâmbi uneori când le vezi”, a consemnat preotul Necula, în scrisoarea adresată copilului român.

În aceeaşi epistolă, preotul profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu critică modul în care părinţii îşi trimit copiii la meditaţii, chiar înainte de a începe şcoala.

„Cred că ţie-ţi lipseşte un anotimp din programul vieţii: vara. Eşti prea la şcoală. Uneori nici nu începi şcoala şi deja eşti la vreun curs, alergi la un antrenament ori, vai, la o meditaţie. Te pun prea devreme să înveţi limbi străine şi îţi strică jocul învăţării limbii păsăretului ori florilor, merilor şi perilor. Cel mai grav este că nu poţi să mai joci fotbal cu pepenii roşii şi nici să faci din pepenii galbeni mingi de handbal. Acum ele sunt adevărate, mingi pe bune, pe toate rafturile magazinelor de specialitate. Nouă ne cam lipseau, dar asta ne făcea şi mai buni la fotbal ori handbal”, este de părere preotul Constantin Necula.
Preotul îi îndeamnă pe copii să îşi asculte şi să îşi respecte părinţii şi să nu se teamă să îşi facă prieteni.