Presa franceză, sceptică în privinţa României la conducerea Consiliului UE

Mai multe publicaţii franceze au tratat subiectul preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România cu scepticism, criticând „derivele antieuropene de la Bucureşti” şi comparând România cu „o bătaie de cap pentru Europa”, potrivit Mediafax.
Cotidianul francez Le Monde a publicat un editorial pe această temă, în care îşi manifestă îngrijorarea faţă de „derivele antieuropene de la Bucureşti” şi faţă de „atmosfera generală de neîncredere şi atacurile asupra legii”.
„Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles complet ce înseamnă să prezidezi ţările din Uniunea Europeană”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citat de Le Monde pentru a exemplifica atmosfera în care România a preluat la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului UE.
„Tehnic, ţara este pregătită. Problema este una politică”, se menţionează în editorial, cu referire la ofensiva lansată de către Partidul Social Democrat împotriva justiţiei din România începând cu anul 2016, pentru a-l salva pe Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, de la închisoare.