• Home
  • Prima
  • Presa germană: Putin a investit peste 11 milioane de euro pentru a-l ajuta pe Dodon să ajungă președintele Moldovei

Presa germană: Putin a investit peste 11 milioane de euro pentru a-l ajuta pe Dodon să ajungă președintele Moldovei

Regimul condus de Vladimir Putin ar fi investit aproape 11,5 milioane de euro în operațiuni de manipulare, concepute să inunde mass-media și rețelele de socializare pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale desfășurate toamna trecută în Republica Moldova, cu scopul de a-l face pe socialistul Igor Dodon să câștige un nou mandat de președinte, ceea ce nu s-a întâmplat, și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală, dezvăluie ziarul german Bild, citat de publicația Ziarul de Gardă din Republica Moldova, potrivit digi24.ro.

Ancheta jurnalistului german Julian Röpcke, intitulată sugestiv „Cât de departe va merge Vladimir Putin pentru a obține un rezultat care îi este favorabil în viitoarele alegeri generale (din Germania) ?”, dezvăluie schemele de finanțare ale Rusiei pentru campania electorală prezidențială a liderului socialiștilor de la Chișinău, Igor Dodon, desfășurată în noiembrie 2020.

Ziarul german menționează că a intrat în posesia unor document intern al Ministerului federal al Afacerilor Interne, care evidențiază faptul că „activitățile actuale” desfășurate de Federația Rusă reprezintă „o amenințare serioasă” la adresa securității din Germania. Anchetă dezvăluie scenariile autorităților de la Kremlin în susținerea lui Dodon și subliniază în același timp că Rusia „fură în prezent date sensibile pentru a desfășura „operațiuni de influență și campanii de dezinformare” înaintea alegerilor generale din 26 septembrie, care vor aduce aduce cu ele retragerea din politică a cancelarului Angela Merkel.

Documentul publicat de ziarul german provine dintr-o sursă externă și aparține Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova. Acesta prezintă în detaliu devizul de cheltuieli suportate de Moscova pentru a-l ajuta pe Igor Dodon să câștige scrutinul prezidențial de la Chișinău.
Documentul prezentat în exclusive de ziarul german Bild cuantifică cheltuielile planificate ale Rusiei pentru a influența alegerile din Republica Moldova. În total, Kremlinul a investit 11,453 milioane de euro pentru realegerea lui Igor Dodon și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală.

O sumă de patru milioane de euro a fost destinată ca mită pentru „candidații prietenoși” care trebuiau să implementeze politica Kremlinului în Republica Moldova după alegeri, 528.000 de mii de euro urmau să meargă la „proiecte media” de propagandă, iar 393.000 de mii de euro erau direcționați către observatorii electorali străini care trebuiau să afirme că alegerile prezidențiale de peste Prut au fost „curate”.

De asemenea, jumătate de milion de euro fuseseră alocați pentru „procesarea rezultatelor de către Comisia Electorală din Republica Moldova” , acesta fiind ultimul as din mânecă al Kremlinului, în cazul în care candidatul Igor Dodon era aproape să piardă alegerile.

Mai mult aici

Parteneri