• Home
  • Știri
  • Președintele Academiei Române: Cultura noastră nu este minoră, în ciuda handicapului lingvistic

Președintele Academiei Române: Cultura noastră nu este minoră, în ciuda handicapului lingvistic

prof pop 1

Cultura noastră nu este minoră, în ciuda handicapului lingvistic pus pe seama faptului că limba română este de circulaţie prea restrânsă, a evidenţiat, joi, preşedintele Academiei Române, Ioan – Aurel Pop, la un eveniment organizat pentru celebrarea Zilei Culturii Naţionale.

„Despre cultura română s-a spus adesea şi am spus-o mai mult noi, românii, că a fost şi este o cultură minoră. Minoratul acesta s-ar fi datorat mai ales limbii române, una de circulaţie prea restrânsă, dar şi conţinutului insignifiant sau imitativ al creaţiilor noastre. La o analiză mai atentă, însă, se vede că lucrurile nu stau tocmai aşa. În scurta lui viaţă pământească se vede cum ceea ce a făcut Eminescu a căpătat mereu dimensiuni de tot mai mare profunzime. De la poezii precum ‘La moartea lui Aron Pumnul’ şi ‘Fiind băiet păduri cutreieram’ până la Scrisori şi ‘Luceafărul’, versul s-a mlădiat mereu, tinzând spre perfecţiune”, a afirmat Ioan – Aurel Pop, potrivit Agerpres.

Conform președintelui Academiei Române, creatorii români autentici nu au fost „complexaţi” niciodată de marile culturi.

„Au exprimat mereu, în acest cadru general, specificul locului lor şi au făcut-o cu demnitate. A existat şi există handicapul limbii, pentru că nu este totuna să fii un mare poet de limba engleză sau un mare poet de limba română”, a punctat Ioan – Aurel Pop.

Parteneri