Președintele Iohannis l-a primit pe generalul Denis Mercier, comandantul suprem al Comandamentului Aliat pentru Transformare

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri pe Comandantul suprem al Comandamentului Aliat pentru Transformare, generalul Denis Mercier.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul întrevederii, cei doi înalți oficiali au salutat deciziile adoptate la Summitul NATO de la Varșovia din luna iulie a acestui an, în special cele destinate consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO, precum și mesajul puternic de unitate, solidaritate și angajament al Aliaților, transmis cu această ocazie.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța implementării complete și fără întârzieri a deciziilor Summitului privind viitoarea prezență înaintată adaptată a NATO în sudul flancului estic.
În acest context, președintele României a evidențiat că este necesar să fie proiectată o prezență înaintată adaptată robustă și persistentă a Alianței, pornind de la propunerile avansate de țara noastră și agreate de Aliați la Varșovia.
De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat faptul că măsuri Aliate concrete și substanțiale în direcția implementării deciziilor Aliate de interes pentru România sunt esențiale pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO.
Președintele României a reafirmat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, recunoscută și consemnată la recentul Summit, și a subliniat că este necesar ca NATO să continue într-o manieră corespunzătoare eforturile pentru asigurarea securității și stabilității la Marea Neagră, mai arată comunicatul citat.
La rândul său, Comandantul suprem al Comandamentului Aliat pentru Transformare a evidențiat, în contextul implementării deciziilor Summitului, importanța specială a componentei practice a cooperării la nivel aliat, în forma instruirii în comun și a desfășurării de exerciții multinaționale, pentru creșterea interoperabilității la nivelul forțelor și, implicit, a capacității de reacție a NATO într-un mediu de securitate marcat de provocări.
Generalul Denis Mercier a subliniat că este deosebit de importantă etapa implementării deciziilor NATO adoptate la Varșovia pentru consolidarea întregului flanc estic de o manieră unitară și echilibrată. În context, oficialul NATO a accentuat implicarea Comandamentului Aliat pentru Transformare în punerea în practică a măsurilor de descurajare și apărare în regiune.

Aurelia Apostol, AMPress