Prima reacție a lui Bob Dylan, după ce a fost distins cu Premiul Nobel

Bob Dylan nu a avut nicio reacţie, în primele săptămâni după ce a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură pe 2016. Unii critici, inclusiv un membru al comisiei Premiului Nobel, au interpretat reacţia lui Dylan (sau lipsa de reacţie) drept „nepoliticoasă şi arogantă”. Posibilitatea ca muzicianul să participe la ceremonia din decembrie a fost exclusă. Aceasta a fost percepţia generală. Se pare că a fost greşită.
Într-un nou interviu cu jurnalista Edna Gunderson de la The Telegraph, Dylan a mărturisit că atunci când a auzit că a câştigat, a fost „uimitor, incredibil.”, spune muzicianul. „Cine nu visează la ceva de genul ăsta?”, a adăugat Dylan.”Este greu de crezut „, a mai spus cântăreţul. Întrebat dacă plănuieşte să participe la ceremonia de premiere pe 10 decembrie, Dylan a răspuns: „Absolut”, spune el. „În cazul în care este posibil.”
În consecinţă, de ce nu a răspuns Dylan apelurilor telefonice ale comisiei care acordă Premiul Nobel? Când a fost întrebat, Dylan a răspuns în mod subtil, ironic şi jucăuş pentru The Telegraph: „Ei bine, iată-mă aici”, dar nu a oferit nici o explicaţie suplimentară, remarcă Gunderson în interviu, potrivit Mediafax.

Gunderson a citat-o apoi pe Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze, comisie care i-a acordat lui Dylan Premiul Nobel. „Dacă ne gândim la trecut, demult, acum 2,500 de ani sau cam aşa ceva,” a declarat Danius, „descoperim că Homer şi Sappho au scris texte poetice care au fost destinate să fie ascultate, ele trebuiau să fie cântate, de multe ori interpreţii folosindu-se de instrumente, şi la fel este cu Bob Dylan. Încă citim Homer şi Sappho … şi ne bucură acele texte, şi acelaşi lucru se petrece cu Bob Dylan. El poate fi citit şi ar trebui să fie citit. ”
„Cred că da, într-un fel,” a răspuns Dylan. „Unele [dintre propriile mele] cântece -„Blind Willie”, “The Ballad of Hollis Brown”, “Joey”, “A Hard Rain”, “Hurricane” şi altele au cu siguranţă, o valoare homerică” Cu toate acestea, cântăreţul a adăugat, „voi lăsa alte persoane să decidă” dacă versurile pot fi calificae drept literatură. „Profesorii universitari, ei ar trebui să ştie. Eu nu sunt cu adevărat calificat. Nu am nici o opinie.”, a mai declarat Bob Dylan pentru The Telegraph.
De când victoria lui Dylan a fost făcută publică, vânzările de cărţi ale artistului au crescut de zece ori.