• Home
  • Știri
  • Primele gaze din Marea Neagră au intrat azi în ţară. Ciucă: România, mai aproape de independența energetică

Primele gaze din Marea Neagră au intrat azi în ţară. Ciucă: România, mai aproape de independența energetică

extragere gaze

Guvernul a anunţat că licenţa de operare privind exploatarea gazelor a fost eliberată, miercuri, de către ANRE. Potrivit Executivului, acest lucru permite ca primele gaze din Marea Neagră să ajungă deja în reţeaua naţională. Gazele vor fi livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

Primele gaze extrase din perimetrele offshore de mică adâncime Ana şi Doina au intrat miercuri în sistemul naţional de transport, anunţă Black Sea Oil & Gas. Compania estimează că cele două zăcăminte vor produce anul acesta jumătate de miliard de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina.

„Este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani şi singurul proiect ȋn dezvoltare aflat în derulare astăzi. Acesta constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia asigură nu doar 10% din cererea de gaze a României, ci şi deschide calea altor proiecte de dezvoltare din platoul continental al Mării Negre aparţinând României“, se arată în comunicatul companiei, potrivit adevarul.ro.

„Premierul Nicolae-Ionel Ciucă salută începerea exploatării gazelor din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas. Licenţa de operare a fost eliberată, astăzi, de către ANRE, fapt care permite ca, deja, primele gaze din Marea Neagră să ajungă în reţeaua naţională. Gazele vor fi livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz”, a transmis Guvernul, informând că „producţia anuală de gaze naturale din perimetru XV Midia va asigura 10% din necesarul de consum naţional şi aduce România mai aproape de cel mai mare deziderat privind securitatea energetică şi anume, independenţa energetică”.

Potrivit premierului, „exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern şi, astfel atingerea obiectivului de a fi independenţi energetic”, iar „asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piaţă mult mai concurenţială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse”.

Mai mult aici

Parteneri