Războiul din Ucraina ar putea duce la descoperiri în domeniul energiei nucleare și al gazelor naturale, cu ajutorul Washingtonului, iar România se poate cățăra pe acest val, scrie The NY Times, potrivit stiri.tvr.ro.
Un șir de cupole uriașe de beton se profilează de-a lungul Canalului Dunăre-Marea Neagră din Cernavodă, la aproximativ două ore la est de București. Două dintre structuri găzduiesc reactoare nucleare care alimentează rețeaua electrică a României. Alte două au fost începute cu zeci de ani în urmă și încă așteaptă finalizarea – deși, poate, nu pentru mult timp, scrie NY Times într-un reportaj.
„Avem planuri majore”, a spus Valentin Nae, directorul șantierului.
Complexul nuclear a fost conceput în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu. Strategia lui Ceaușescu a fost de a izola România de influența Uniunii Sovietice, punând-o să-și genereze propria electricitate.
La peste 30 de ani, pe măsură ce o mare parte din Europa caută să taie legăturile energetice cu Rusia, România beneficiază acum de moștenirea lui Ceauşescu. Cele două reactoare furnizează aproximativ 20 la sută din energia electrică a României.
Invazia rusă în Ucraina, care împarte o graniță de aproape 640 de kilometri cu România, a întărit impulsul României pentru dobândirea independența energetice. Planurile sale energetice ambițioase includ finalizarea a două dintre reactoarele de la Cernavodă și demersul de-a dreptul revoluționar către un nou tip de tehnologie nucleară: reactoarele modulare mici. De asemenea, România dorește să profite din plin de zăcămintele substanțiale de gaze din apele adânci ale Mării Negre.
Mai mult aici