• Home
  • Știri
  • Primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață

Primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață

soldat

Vadim Șișmarin, primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina, a fost condamnat la închisoare pe viață după ce săptămâna trecută a pledat vinovat față de toate capetele de acuzare, notează hotnews.ro.

Avocatul soldatului rus a anunțat că va face apel împotriva sentinței la închisoare pe viață.

Șișimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a fost acuzat de procurorii ucraineni că a ucis un vârstnic de 62 de ani din Ciupahivka, un oraș din regiunea Sumî. Investigația a scos la iveală că Șișimarin l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Bătrânul a murit pe loc la câțiva metri de locuința sa după ce militarul rus l-a împușcat în cap cu un Kalashnikov.

Șișimarin a pledat „vinovat” față de toate capetele de acuzare miercurea trecută, susținând că nu a dorit să îl împuște pe civil dar că i s-a ordonat să facă acest lucru.

„Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”, și-a justificat acesta fapta, relatând că soldații ruși s-au temut că bărbatul ar transmite prin telefon poziția lor.
Kremlinul se declară „îngrijorat” de soarta lui Vadim Șișmarin, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, conform CNN.

„Desigur, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru”, le-a spus Peskov reporterilor într-o conferință telefonică.

„Nu avem multe posibilităi de a-l proteja, deoarece instituțiile străine nu au de fapt nicio activitate la Kiev. Dar asta nu înseamnă că nu vom lua în considerare posibilitatea de a face încercări prin alte canale”, a adăugat Peskov, fără a clarifica despre ce canale vorbește.

Parteneri