Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Modul de abordare a infecției cu hepatită C se va schimba din 2018

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” Adrian Streinu-Cercel a declarat marți că de anul viitor se va schimba complet modul de abordare a infecției cu hepatita C atât în ceea ce privește screeningul, dar și în ce privește abordarea terapeutică și accesul la terapie.

Potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, rata de vindecare a pacienților cu hepatită C tratați cu interferon free este de 99,32%.

Streinu-Cercel a spus că screeningul în prezent este „inconstant”, iar educația privind hepatita B, C și HIV se află la cote reduse.

Distribuie prietenilor

„Dacă vrem să punem în acțiuni un plan de bătaie automat trebuie să mergem și să îi informăm pe oameni cum se transmit aceste virusuri. Trebuie să fim repetitivi. Dacă rămânem la nivelul actual de abordare a problemei, adică tratăm și noi câte 5.000, câte 7.000, 8.000, 10.000, în 2030 vom fi tot acolo. Adică având în jur de 30% pacienți care au F0 și care nu intră la tratament încă un 20% cu F1(n.r.—fibroză) și nu intră la tratament, încă un 30% care sunt F2 și care iarăși nu intră la tratament dacă nu au comorbidități. Deci tot aceștia aproape 80% nu îi tratăm în momentul de față”, a spus medicul la Conferința ‘Hepatita C. Ce urmează?’, potrivit Agerpres.

Profesorul doctor Liana Gheorghe de la Institutul Clinic Fundeni a afirmat că se impune un plan național pentru eliminarea hepatitei C.

La rândul său, președintele Asociației Pacienților cu Hepatită Marinela Debu a declarat că este necesar un program de depistare precoce, dar și creșterea gradului de conștientizare și gratuitatea analizelor prin care se monitorizează hepatitele cronice virale.

Ea a semnalat că există o problemă cu vaccinarea în ceea ce privește hepatita.