• Home
  • Interviuri
  • Interviu cu prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: ”Nu ne vor ajunge literele alfabetului ca să botezam toate virusurile hepatitice”

Interviu cu prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: ”Nu ne vor ajunge literele alfabetului ca să botezam toate virusurile hepatitice”

cercel 3

‘- Proveniți, stimate domnule profesor Adrian Streinu-Cercel dintr-o familie care, generații în șir, a dat ortodoxiei preoți. E drept, tatăl dumneavoastră a fost medic. Într-un mai vechi interviu acordat presei – există și astfel de ”spovedanii” – spuneați că nu v-a ocolit tentația de a deveni preot. Cum ați ajuns la această profesie, medicina fiind, după opinia noastră, a celor care realizăm această carte, ”Greii medicinei românești”, o meserie nu din cele ușoare ?

– Da. Este foarte adevărat. Pe linie maternă, bunicul, străbunicul , etc. de pe la 1700 încoace toți au fost preoți, unii cu poziții înalte în ierahia bisericească.
În acest context am fost crescut de părinții mei și era cât pe ce să merg la seminar.
Cursul vieții și-a spus însă cuvântul și împreună cu ai mei am decis să merg la liceul de limbă franceză, clasă de real însă. În clasa a XII-a am hotărât să dau la medicină. Am învățat multe și de toate dar mai ales să cunosc limitele umane și poate chiar rațiunea existenței lor.

– Noi încercăm, prin această carte, o replică la campania excesivă credem, nedreaptă adesea, de a identifica doctorul cu un fel de ospătar care trăiește și pretinde ciubuc. Mai nimic despre viețile salvate, despre doctorul venit noaptea de lângă familie pentru a salva ce mai poate fi salvat în situații dramatice, despre confiscarea dreptului la timp liber, fiind mereu, sau mai mereu cu arma la picior.

– Atunci când îți pui în cap să te faci doctor, e bine să știi de la început că e profesie foarte frumoasă, cu foarte multe satisfacții profesionale dar și o profesie mâncătoare de timp. Practic timpul nu-ți mai aparține, aparține pacienților. Dacă mai ești și cadru didactic atunci mai aparține și studenților, rezidenților, etc.
Dacă îți place și cercetarea științifică atunci trebuie să-i aloci timp și ei. Cu cercetarea este mai simplu întrucât cele mai bune idei vin seara târziu, iar a doua zi poti începe să le pui în practică. Profesorii noștri ne-au sfătuit să nu lăsăm cartea din mână, și așa am făcut.

– Povestiți-ne, vă rugăm, pentru tinerii noștri cititori care vor să devină medici, o întâmplare, sau mai multe, din cariera dumneavoastră .

-În 1985 eram în echipa Domnului Prof. Florin Căruntu, an în care s-au diagnosticat primele două cazuri de SIDA în țara noastră. Așa cum erau vremurile pe atunci, am avut totuși acces la literatura de specialitate din afară și am fost în măsură să diagnosticăm astfel de cazuri. Fără o informație științifică corectă și continuă nu poți face performanță în medicină.

– Auzim frecvent despre virușii producători de hepatită, despre noi tipuri de hepatită care pândesc prezumtivul bolnav din noi. Microbul stă lipit de clanța ușii, de butonul telecomenzii. Ce ne puteți sfătui, având în dumneavoastră unul dintre specialiștii de frunte europeni în acest domeniu, pentru a ne feri de necazuri?

– Virusurile hepatitice sunt foarte multe la numar, ele fiind botezate cu litere din alfabet. Academicianul Stefan Nicolau spunea ca nu ne vor ajunge literele alfabetului ca sa botezam toate virusurile hepatitice. Cel mai nou in circulatie in țara noastră este virusul hepatitic E, un virus care se transmite ca și virusul hepatitic A prin circuit fecal-oral.
Cât privește problematica bacteriilor, nu ar trebui să ne facem prea multe probleme știut fiind faptul că noi avem pe noi și în noi de cca 10 ori mai multe astfel microorganisme decât propriile noastre celule.
Aceste microorganisme creează un scut protector pentru organismul uman. Acest scut de protecție este agresionat de administrarea de antibiotice, slăbindu-l și punând organismul la risc de a dezvolta infecții cu germeni oportuniști.
În acelați timp trebuie să recunoaștem că apariția antibioticelor a condus la creșterea speranței de viață cu cca 20 de ani. Acum ne plângem că avem germeni rezistenți. Este momentul să fim mai precauți în momentul administrării de antibiotice și mai mult decât atât să documentăm mult mai bine etiologia acestor infecții.

– Este o vie și alambicată polemică legată de vaccinuri! Uneori interveniți…

– Vaccinurile  au condus la scoaterea din circulație a unor boli cum ar fi poliomielita, tetanosul, difteria, etc. Succesul acestor vaccinuri este umbrit în acest moment de campaniile anti-vaccinare. Să nu uităm însă că reducerea acoperirii vaccinale se asociază, fără doar și poate, cu reemergența acestor boli.
Ca atare nu ne este suficient faptul că apar noi boli generate de agenți etiologici care nu erau în circulație sau care apar de novo prin recombinări genetice, mai “vrem” să vedem și boli care erau de mult apuse.

De circa patru ani ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă, rujeola care s-a asociat cu un număr mare de decese la copii. Așa ceva nu ar trebui să fie permis intr-o societate care se dorește a fi una civilizată.
Din păcate aceste lucruri se întâmplă sub ochii noștri.

– Sunteți profesor. Aveți studenți, medici rezidenți. E o diferență de comportament și mentalitate între studenții tinereții dumneavoastră și studenții de azi ? Se schimbă ceva în bine sau în rău ?

– Personal am avut parte de profesori și colegi excepționali. Acest lucru m-a motivat și mai mult decât atât m-a obligat să caut să ajut cât mai mult cu putință oamenii în suferință – indiferent cum se numea acea suferință.

 -Conduceți cel mai important spital de boli infecțioase din țară!

-Este foarte adevărat că sunt managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș. Este un institut mare, cu un colectiv de oameni minunați și este și foarte bine dotat.

Mă întrebați când am timp. Nici eu nu știu pentru simplul motiv că nu mi-am pus problema. Munca managerială ia, cu siguranță, din libertatea medicului, mai ales așa cum este legiferată în momentul de față.

– România a dat și dă medici iluștri. Unii caută împlinirea în alte părți de lume. Și totuși, mulți din cei mari rămân aici. V-a cercetat vreodată gândul de a profesa în altă țară ? Dacă da, ce v-a ținut acasă ?

– Dacă m-am gândit să plec din țară? Răspunsul e foarte simplu – NU. In schimb am încercat să aduc în țară – și am și reușit – cele mai noi tehnologii în domeniu. Am reușit, împreună cu colegii mei, să definim institutul și să-l dezvoltăm, astfel încât cei care au nevoie de îngrijiri de sănătate speciale să aibă unde să vină. Încercăm astfel să promovăm părticica noastră de patriotism – în adevăratul înțeles al cuvântului.

(Fragment din cartea, în curs de apariție, ”Greii medicinei românești”)

Parteneri