Profesorului de inimi, Eduard Apetrei, ani mulți!

 

Profesorul doctor Eduard Apetrei împlinește 80 de ani. Pe 11 octombrie. E o cifră care pare rotundă, dar e asimetrică și plină de raze, ca un astru viu care arde necontenit, fiindcă n-a stat o clipă în geometria calmă a cercului, muncind, învățând și, mai ales, salvând inimi. E lung și drept ca un plop însuflețit, cu o căldură pe chip care încurajează. Mai poate învăța un profesor universitar la vârsta asta? Poate și o face ca pe o îndatorire de ”a ține pasul”. Cu ce domnule profesor, cu cine, când dumneavoastră ați format generații și generații de cardiologi încât e plină Europa de doctorii cardiologi care v-au fost învățăcei? Cu ce să tineți pasul fiindcă ați fost mereu un precursor, aducând noul cel mai nou în cardiologia românească?
Profesorul e suplu ca o vedetă de la Hollywood, schiază când își permite scurte vacanțe, face sporturi diverse, înoată. Inima, pentru a bate constant, ritmic, are nevoie de antrenament pentru viață. Iar un exemplu de urmat e inima lui, supusă zilnic la cazna generoasă a muncii. La orele 7,00 deschide, de ani și ani, cabinetul lui primitor de la parterul Clinicii de Cadiologie ”C.C.Iliescu”- Fundeni. Dascălul a avut la rându-i dascăli. Cuvântează la congrese în țară și în străinătate ale cardiologilor lumii, împărtășind din vastele sale acumulări într-un domeniu care progresează mereu. O dovadă e tomul, ieșit de la tipar zilele astea, dedicat istoriei acestui mare spital al inimii și care poartă numele unei somități a domeniului. Istoria Clinicii de Cardiogie ”C C Iliescu”, carte apărută în aceste zile, este nu doar un studiu cuprinzător, cu date de istorie a unui domeniu relativ nou al medicinei, desprins din medicina internă, ci și un omagiu. Omagiu celui ce l-a chemat pe calea cardiologiei, drum din care nu s-a mai abătut. Omagiu celui care dă numele Clinicii din uriașa curte a Fundeniului spitalicesc. Cine parcurge acestă carte, chiar nemedic, are ce învăța despre, cum zicea italianul Cesare Pavese, ”meseria de a trăi”.
Cardiologia e o medicină sensibilă. Profesorul Apetrei o explică în numeroasele lui cărți (17 până acum), două date publicului studențesc și de specialiști ai inimii recent. În 2015, profesorul publica un fel de biblie de 1200 de pagini, ”Cardilogia Clinică”. Acum vine cu acest nou tom dedicat Clinicii C C Iliescu. E o producție scriitoricească formidabilă, dacă o așezăm în lungul raft de bibliotecă având una după alta cărți ale profesorului Apetrei. La ele se adaugă, anexă la producția cărturărească, intervențiile la congrese în țară și în străinătate ale cardiologilor lumii, împărtășind din vastele sale acumulări într-un domeniu care progresează mereu.
Da, profesorul mi-a dăruit ultimele sale două cărți cu care intră, voinicește, în cifra 80. Să scriu despre ele? Mă pricep puțin. Încerc să mă formez, an după an, în priceperea de a înțelege oameni, personalități, modele de muncă. Profesorul Apetrei e un model pentru doctori și nu numai. ”Am înțeles de timpuriu îndatorirea umană de a face bine semenilor”, îmi declara într-un vechi interviu, Profesorul. Da, e o îndatorire pe care o împlinește exemplar. La mulți ani, domnule Profesor Eduard Apetrei! Să vă bată inima cu căldură și energie, mai departe, învățându-le și pe ale noastre să facă la fel.

Lucian Avramescu