• Home
  • Fapt divers
  • Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată

Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată

vreme iarna 3

Deşi Europa fierbe la propriu, meteorologii au lansat deja primele prognoză meteo pentru iarna 2023-2024. Estimarea de iarnă arată mai multe precipitații în nord-vestul Scandinaviei și în părți din centrul și sud-estul Europei.

Prognoza iernii 2023-2024 arată o influență evidentă a noului fenomen El Nino, anunţă meteorologii. Se remarcă o schimbare pronunțată a tiparelor curentului cu jet, comparativ cu anul trecut, cu tendințe emergente pentru modelele meteorologice dinamice în centrul și estul Statelor Unite și în nordul Europei. Specialiştii se feresc să facă prognoze pe termen lung, însă liniile generale pot fi trasate încă din această perioadă pentru Crăciun şi Revelion.

Un fenomen El Nino în creștere va fi principalul vinovat din spatele sezonului de iarnă 2023/2024 în emisfera nordică. El Niño – Oscilația de Sud (ENSO) este o variație periodică neregulată a vântului și a temperaturii suprafeței mării peste Oceanul Pacific de Est tropical.

Potrivit specialiștilor, efectele ENSO sunt mult mai puțin directe în Europa decât în ​​America de Nord, deoarece sunt implicați și alți factori, cum ar fi modelul de presiune existent în Atlanticul de Nord.

Potrivit romaniatv.net, specialiștii severe-weather.eu, citaţi de antena3.ro, au făcut două grafice pentru temperatură și precipitații pe baza datelor combinate din trecutul fenomenului El Nino. Privind mai întâi la temperatură, se poate observa un semnal rece interesant în nordul Europei. Există, de asemenea, un semnal mai rece peste Europa de Vest, în timp ce temperaturile sunt mai ridicate decât în ​​mod normal spre est, într-o iarnă medie El Nino.

Estimarea de iarnă arată mai multe precipitații în nord-vestul Scandinaviei și în părți din centrul și sud-estul Europei. Europa de Vest este, de obicei, mai uscată într-o iarnă El Nino. Cel mai mare potențial de zăpadă pare să fie peste și în jurul regiunii alpine și spre altitudinile mai înalte din sud-estul Europei și, desigur, peste părțile de nord-vest ale Scandinaviei.

Se așteaptă ca Europa să aibă temperaturi mai calde decât media în majoritatea părților de vest și centrale ale continentului. Temperaturile mai reci vor fi mai definite în părțile de nord și nord-est ale continentului.

Continuarea aici

Parteneri