AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Program de vizită în spital – de luni până vineri între 15 şi 20, timp de 30 de minute; program prelungit în weekend. Pacienţii în stare critică pot fi vizitaţi zilnic, indiferent de oră

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională un proiect de ordin care prevede un program organizat de vizitare a pacienţilor internaţi în spitale, dar şi reguli care trebuie respectate în momentul în care rudele intră la cei internaţi. Astfel, în timpul săptămânii există un anumit orar de vizită iar în weekend acest orar este prelungit. Vizitele pot fi făcute în orice zi indiferent de oră în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică. Există şi condiţii stipulate clar în document şi în cazul copiilor internaţi în spitale. De asemenea, documentul mai prevede şi că pacienţii nu trebuie testaţi covid la internarea în spital decât dacă au simptome de boală. Măsura este luată în contextul în care, spune ministrul Sănătăţii, au existat sesizări din teritoriu cum că în multe unităţi sanitare pacienţii erau testaţi covid deşi acest lucru nu era necesar.

“Acest Ordin vine în continuarea unei decizii pe care am luat-o la nivelul Ministerului Sănătăţii legată de accesul în spitale, care era condiţionată de foarte multe ori de efectuarea unui test COVID, ştiţi bine că am avut semnale din teritoriu, au fost tot felul de exagerări care limitau inclusiv dreptul pacienţilor de a primi asistenţă medicală în ceea ce priveşte această testare care trebuia demonstrată de către pacient, ceea ce nu era normal, practic noi în momentul de faţă, chiar dacă pandemia la nivel global continuă, nu mai avem o problemă de sănătate publică legată de infecţia cu noul coronavirus şi este normal să nu existe limitări ale pacienţilor şi nici ale aparţinătorilor care doresc să-şi viziteze rudele în spitale.

Am reglementat faptul că pacienţii nu trebuie testaţi decât în măsura în care sunt simptomatici şi acest lucru trebuie realizat gratuit de către unitatea sanitară, iar acest Ordin reglementează foarte clar cum se face accesul în spital într-un mod civilizat încât oamenii să aibă pe de o parte acces la informaţiile legate de rudele lor apropiate şi să poată să le viziteze într-un interval de timp rezonabil, cu o durată rezonabilă şi mai mult, trebuie să ţinem cont şi de măsurile necesare pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale care trebuie limitate şi nu trebuie să constituie o problema legată de accesul vizitatorilor în spitale, trebuie să existe un echilibru în toate”, a explicat Ministrul Sănătăţii pentru News.ro.

Durate de vizite stabilite după un anumit orar, în funcţie de mărimea salonului şi de numărul paturilor existente în salonul unde este internat pacientul respectiv. Cei care intră în spital vor fi instruiţi cu privire la respectarea unor reguli clare de igienă. Programul este prelungit în weekend. Cei aflaţi în stare gravă pot fi vizitaţi în oricare dintre zilele săptămânii. Programul poate fi suspendat în cazul situaţiilor care presupun risc epidemiologic, prevede documentul.

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!