• Home
  • Știri
  • Proteste cu sute de mii de manifestanți în Israel, împotriva slăbirii sistemului de justiţie

Proteste cu sute de mii de manifestanți în Israel, împotriva slăbirii sistemului de justiţie

protest 3

Circa 100.000 de oameni au ieșit în stradă la Tel Aviv, împotriva modificării legilor justiției.
Sute de mii de manifestanţi au protestat sâmbătă seara în Israel, pentru a zecea săptămână consecutivă, împotriva reformei sistemului judiciar pe care guvernul încearcă să o impună. Coaliţia de dreapta şi de extremă-dreapta a premierului Benjamin Netanyahu se pregăteşte să accelereze procesul legislativ începând de duminică, prima zi a săptămânii în Israel, pentru a adopta această reformă, considerată nedemocratică de către criticii săi.

Mitingul principal a avut loc, la fel ca în sâmbetele precedente, în centrul Tel Avivului, unde manifestanţii, în număr de peste 100.000 potrivit presei, au fluturat un val de steaguri israeliene albastre şi albe.

Potrivit estimărilor presei israeliene, mitingurile de sâmbătă au bătut recorduri de participare în oraşul Haifa, în nordul ţării, şi în oraşul Beer Sheva, în sud, cu 50.000 şi, respectiv, 10.000 de persoane, ceea ce reprezintă un număr mare raportat la populaţia Israelului, care depăşeşte cu puţin peste nouă milioane de locuitori, scrie Agerpres, potrivit digi24.ro.

Poliţia israeliană nu face publice estimări privind numărul de protestatari.

Preşedintele Comisiei juridice din Knesset (parlament), Simcha Rothman, a programat audieri pe marginea proiectului de lege privind reforma judiciară de duminică până miercuri, în fiecare zi.

Astfel, el pare să respingă apelurile de a încetini sau de a opri examinarea textelor în Knesset pentru a permite negocieri de compromis şi să respecte cu stricteţe calendarul pe care l-a anunţat împreună cu ministrul justiţiei, Yariv Levin.

Acest calendar prevede ca principalele elemente ale reformei să fie adoptate înainte de încheierea sesiunii de iarnă a Knessetului, la 2 aprilie.

Reforma ar limita sever capacitatea Curţii Supreme de a anula legi şi ar da efectiv coaliţiei politice majoritare puterea de a numi judecătorii.

Mai mult aici

Parteneri