Prună despre confiscarea extinsă a bunurilor dobândite infracțional. Ce cere opinia publică

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a vorbit, luni, la Radio Romînia Actualități despre proiectul de lege care prevede confiscarea extinsă a bunurilor dobândite prin infracțiuni.”Proiectul pe care l-am pus în consultare publică la sfârșitul săptămânii trecute este în fapt transpunerea unei directive europene. (…) Aș dori să invit pe toată lumea să citească acest proiect și să contribuie la dezbaterea publică”, a declarat Raluca Prună.
Proiectul de lege este pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin care se realizează transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.
Potrivit proiectului, vor fi supuse confiscării extinse și alte bunuri decât cele deja prevăzute de lege. Dinspre opinia publică vin adesea nemulțumiri legate de faptul că numeroși îmbogățiți prin încălcarea legii rămân cu averile neatinse după ce ispășesc pedepse minore.
C. Zamfir, AMPress