Psihoterapia la adolescenți – Vindecarea copilului din prezent pentru un viitor adult fericit

1.Psihoterapia Conexiune oameni

Adolescența este o perioadă delicată, în care tinerii se confruntă cu schimbări neașteptate la nivel psihic și fizic. Aceste transformări pot da bătăi de cap atât copiilor, cât și familiei, deoarece pot degenera într-o avalanșă de consecințe. Instabilitate emoțională, probleme de concentrare, rezultate școlare slabe, suferințe din dragoste, toate acestea sunt firești, dar dacă intensitatea lor depășește puterea de gestionare a tânărului, atunci se impune intervenția unui specialist. 

Psihoterapia și dușmanii nevăzuți ai sufletului 

Contrar stereotipiilor, psihoterapia pentru adolescenți nu se adresează exclusiv celor care au traversat momente marcante în viață sau celor care suferă de probleme mintale. Dialogul purtat cu un psihoterapeut poate preveni transformarea problemelor minore în adevărate drame.  

  • Depresia 

Depresia se instalează fără ca măcar să sesizăm acest lucru. Și asta se întâmplă, deoarece simptomele pot fi ușor confundate cu episoadele firești de tristețe, apatie sau lipsa chefului de orice ne făcea plăcere înainte. Pe scurt, putem confunda depresia cu plictiseala.

1.Psihoterapia Depresia 750x430 1

Din păcate, dacă depresia nu este depistată și tratată corespunzător în timp util, poate dura până la maturitate și poate degenera în forme acute care pot conduce la suicid. 

  • Anxietate 

La fel ca depresia și anxietatea poate fi ușor confundată cu stările naturale prin care trece un adolescent. 

1.Psihoterapia Emotii 750x430 1

De exemplu, poate fi normal să te îngrijorezi cu privire la un examen care bate la ușă, să îți faci griji în legătură cu admiterea la facultate, însă, dacă îngrijorarea depășește gravitatea problemei în cauză, atunci ai de-a face cu o tulburare de anxietate. În lipsa tratamentului adecvat, acest dezechilibru emoțional poate interfera cu viața socială și școlară a tânărului. 

  • Probleme de comportament 

Comportamentul agresiv, exmatricularea, internarea în centre de reeducare pot fi atât consecințele unui anturaj toxic, cât și efectele unor probleme de natură mai profundă. Psihoterapeutul ar putea depista potențialele afecțiuni psihice sau dificultăți sociale care să declanșeze în realitate comportamentul nociv al copilului. 

  • Abuz de substanțe 

Dependența de alcool, substanțe sau chiar de internet pot fi cauzate fie de anturaje nepotrivite, fie de traume sau probleme personale. Psihoterapia individuală sau de grup și internarea într-o clinică de dezintoxicare pot fi soluțiile optime oferite în funcție de gravitatea problemei. 

  • Stresul 

Examenele care se apropie, pregătirea pentru teste, evaluarea școlară, problemele familiale și de natură amoroasă sunt câteva dintre motivele care produc stres în rândul tinerilor. Psihoterapia susține pacientul să depindă tehnici de gestionare a stresului, soluții care îi vor fi de folos și pe viitor. 

1.Psihoterapia Conexiune oameni 750x430 1

  • Stimă de sine scăzută 

Comunicarea defectuoasă cu familia, dependențele, anturajul inadecvat, social media și bullying-ul sunt factorii principali care pot distorsiona imaginea pe care adolescentul o are despre propria persoană.

1.Psihoterapia Imagine fata oglinda 750x430 1

Lipsa intervenției unui specialist determină ca adolescentul să scape situația de sub control și să apeleze la substanțe sau alcool care să îi confere încrederea de sine pierdută. 

  • Traumele 

Fie că este vorba de un abuz sexual, fizic sau o situație în care viața i-a fost pusă în pericol persoanei respective, traumele își pun amprenta asupra psihicului, iar efectele ies la suprafață de-a lungul întregii vieți. Psihoterapia crește rezistența psihică la factorii traumatici și elimină în timp încărcătura emoțională pe care a declanșat-o experiența respectivă la un moment dat în trecut. 

  • Decesul cuiva drag/ divorțul părinților 

Acceptarea pierderii cuiva drag este simțită diferit de copii față de adulți. Psihoterapia de grup, individuală sau familială poate contribui la acceptarea și gestionarea sentimentelor în rândul adolescenților. 

1.Psihoterapia Mesaj motivational 750x430 1 1. Psihoterapia Desen oameni fericiti 750x430 1

Beneficiile psihoterapiei depășesc momentele de criză. Programează o discuție cu un specialist pe Clinicaaproape.ro. Dialogul cu psihoterapeutul te poate ajuta să descoperi ce te face mai fericit, mai productiv, mai împăcat cu tine și cu lumea din jur.

O introspecție oferă niște rezultate mai clare atunci când nu te afli într-un moment de criză. De asemenea, nu trebuie neglijat potențialul distructiv al micilor probleme, deoarece acestea se agravează și afectează calitatea vieții. Cu cât apelezi mai repede la un psihoterapeut, cu ajutorul căruia să te angajezi într-o introspecție eficientă, cu atât ești mai aproape de a-ți descoperi potențialul, tehnicile potrivite de autocontrol și de înțelegere a traumelor care te împiedică să trăiești viața la capacitatea ta maximă. 

Sursa foto: pixabay.com 

Parteneri