Radu Beligan a murit. Povestea vieții lui va dăinui: ”Sunt un băiat plecat de la țară. Mergeam cu vaca, cu picioarele goale”

Radu Beligan, născut în 1918 în Filipești, județul Bacău, a trăit pentru teatru și în lumea teatrului pe care a dominat-o cu uriașul lui talent și o rară forță de muncă. Mai puțin atentă a fost lumea la viața lui până la teatru, până să ajungă maestru, alintat de presa românească și inernațională. De unde vine, ce a făcut copil fiind.? Iată un fragment formidabil pe care-l rostește, despre sine, marele actor:
„Eu m-am născut într-o familie modestă, cu patru copii. Tatăl meu, un actor cu mai puțin noroc decât mine, și-a încheiat prematur viața teatrală în urma unui diferend avut cu Mihail Sadoveanu. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din țara care a inventat teatrul. (…) Era casnică, ținea din toate punctele de vedere casa singură, până și hainele de pe noi erau croite și cusute de ea. În plus, știind foarte bine limba franceză ne-a învățat și pe noi. Eu am fost favorizat pentru că și-au dat seama că îmi place cartea. Părinții mei au investit tot ce puteau, ca să ajung undeva departe.(…) Sunt un băiat plecat de la țară. Mergeam cu vaca, cu picioarele goale. Imaginați-vă că băiatul acesta a luat masa cu Regina Angliei!”, povestea Radu Beligan. El n-a luat masa doar cu Regina Angliei. Copilul care a mers cu vaca desculț a luat masa cu regi ai lumii teatrale și cinematografice și regi cu coroană.

L. Iordache, AMPress