• Home
  • Știri
  • Rafila, despre decesul fostului deputat Sebastian Radu: Nu există metodă infailibilă care să elimine infecţiile din mediul intraspitalicesc

Rafila, despre decesul fostului deputat Sebastian Radu: Nu există metodă infailibilă care să elimine infecţiile din mediul intraspitalicesc

rafila

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat pentru News.ro că Spitalul Militar Central este unul dintre cele mai bune spitale din România şi că situaţia deputatului a cărui familie afirmă că a fost ucis de patru infecţii nosocomiale pe care le-ar fi luat din acest spital urmează să fie clarificată de administraţia spitalului şi de către Colegiul Medicilor.

Alexandru Rafila admite însă că nu există o metodă infailibilă care să elimine aceste infecţii şi că România încă se confruntă cu o subraportare a acestora faţă de media europeană.

Rafila a explicat şi că Spitalul Militar este inclus alături de alte cinci spitale din Bucureşti şi din ţară într-un proiect finanţat din fonduri norvegiene şi coordonat de Ministerul Sănătăţii, proiect care îşi propune înfiinţarea unui sistem integrat de control al infecţiilor intraspitaliceşti şi că există deja ghiduri de bună practică testate în aceste unităţi sanitare, ghiduri care ar putea fi în curând extinse în toate spitalele din ţară.
Fără să facă o analogie cu cazul fostului deputat Sebastian Radu, Rafila a explicat şi că în Spitalul Militar, aşa cum se întâmplă şi în alte spitale, pacienţii care urmează a fi internaţi pe secţii cu risc pentru acest tip de infecţii, precum chirurgia sau ATI-ul, sunt testaţi în prealabil pentru depistarea bacteriilor multirezistente, astfel încât să poată fi tratat separat de ceilalţi pacienţi în spital, evitându-se astfel răspândirea acestor infecţii.
„Există două surse de contaminare, una este endogenă, adică bacterii proprii ale noastre, care la o persoană imunodeprimată se multiplică în exces, sau o sursă exogenă, din mediul intraspitalicesc. Nu putem, din păcate, nu există nicio metodă infailibilă care să elimine aceste infecţii.

Noi ne găsim într-un paradox. Avem pe de o parte dorinţa să cunoaştem fenomenul, amploarea lui, să raportăm infecţiile, România raportează de cinci ori mai puţine infecţii în mod curent decât minimul european, nu decât media europeană, care este pe la 6-7% din totalul cazurilor internate, noi suntem în jur de 1%, e clar că nu raportăm, Ministerul Sănătăţii a făcut modificări legislative care să încurajeze raportarea, inclusiv în ceea ce priveşte indicatorii de performanţă pentru manageri. Deci ne găsim între dorinţa de a cunoaşte realitatea şi nişte afirmaţii, pe care îmi pare rău că le caracterizez aşa, câteodată sunt demagogice, aceiaşi oameni care doresc raportarea şi cunoaşterea fenomenului sunt extrem de vehemenţi atunci când discutăm despre astfel de infecţii care, din nefericire apar, nu există nicio ţară din lume în care să nu apară, la nivel european se estimează că sunt zeci de mii de decese, 37 de mii de decese era ultima estimare, într-un singur an, cauzate de aceste infecţii asociate asistenţei medicale”, a spus Ministrul Sănătăţii.

Mai mult aici

Parteneri