Rafila: Renunțarea la restricții se va decide în funcție de numărul spitalizărilor și al pacienților internați la ATI

Decizia de renunțare la restricții va fi luată în funcție de doi indicatori importanți, numărul spitalizărilor din cauza COVID-19 și numărul pacienților internați la terapie intensivă, a anunțat luni, ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

”Ne pregătim de ridicarea restricțiilor, dar cu precauție (…) Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent. Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alţi doi indicatori ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă la un anumit moment. În primul rând, este vorba despre scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă”, a declarat Rafila, luni, potrivit stiri.tvr.ro.

Ministrul Sănătății a mai spus că sunt câteva state din UE care au ridicat mare parte din restricții, dar în țările acelea sunt puțini pacienți la Terapie Intensivă.

Cu privire la tulpina Omicron, ministrul Alexandru Rafila a declarat că este dominantă la peste 90% din totalul secvențierilor. Doar 1 din 8 pacienți din ATI are infecție cu tulpina Delta.

Ministrul Sănătății a mai spus că se așteaptă ca marți să se înregistreze în jur de 25.000 de cazuri, dar în cursul săptămânii vor scădea, probabil, sub 20.000 de cazuri

„Media numărului de cazuri din ultimele 7 zile este în scădere accentuată. Aceste lucru s-a corelat şi cu scăderea pozitivităţii în cazul testării. Am avut o medie în jur de 30%”, a explicat ministrul.