• Home
  • Știri
  • Rafila: Sistemul de sănătate are două viteze. Unii medici vin de acasă fără să fie chemați, alții nu catadicsesc să-şi vadă pacienţii

Rafila: Sistemul de sănătate are două viteze. Unii medici vin de acasă fără să fie chemați, alții nu catadicsesc să-şi vadă pacienţii

rafila

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că sistemul sanitar românesc funcționează cu două viteze: în timp ce unii medici vin de acasă, din timpul lor liber, să aibă grijă de pacienți, alții nici nu se sinchisesc, deși sunt de gardă. Rafila a mai spus că va schimba sistemul și are sprijin politic în acest sens.

„Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament. Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii. Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie. (…) Se întâmplă peste tot aşa şi aceste cazuri cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani crează foarte mari frustrări şi lipsă de încredere în sistemul de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Digi24, potrivit b1tv.ro.

Ministrul a criticat apoi Colegiul Medicilor pentru că nu s-a implicat după cazul gravidei de la Botoşani, care a murit după ce a fost ignorată de medici vreme de șapte ore.

Alexandru Rafila a susținut apoi că va schimba sistemul de sănătate românesc și a părecizat că există sprijin politic din punct de vedere legislativ.

„Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani… sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului.

Pentru oameni e clar că Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea sănătăţii oamenilor din România, chiar dacă din punct de vedere legal, în timp au tot fost pasate atribuţiile Ministerului Sănătăţii. Nu am putut decât să trimitem Inspecţia Sanitară şi să dăm amenzi.

Nu cred că oamenii aşteaptă amenzi (…) Trebuie să punem la punct un mecanism care să genereze interes pentru pacienţi şi să nu mai ajungem în situaţia refuzului acordării serviciilor medicale”, a mai declarat ministrul Rafila.

Parteneri