• Home
  • Prima
  • Raport Banca Mondială: Sărăcia în România este de așteptat să crească

Raport Banca Mondială: Sărăcia în România este de așteptat să crească

banca mondiala 2

Prelungirea pandemiei a afectat grav activitatea economică a României și veniturile gospodăriilor pe termen scurt, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, un răspuns fiscal proactiv, dar constrâns, a sprijinit firmele să păstreze angajații și a menținut veniturile gospodăriilor. Economia este de așteptat să scadă cu 5,7% în 2020, având în vedere redresarea lentă a producției și a anului agricol sărac. Sărăcia este de așteptat să crească pe măsură ce impactul COVID-19 afectează sursele de venit interne și duce la contracții ale remitențelor, în timp ce seceta îi afectează pe fermieri.

„Economia s-a contractat cu 4,7% în primul semestru, condusă de un declin de 10,5% în cel de-al doilea trimestru. Pe partea de cerere, exporturile de bunuri și servici au scăzut cu 15,1% în primul semestru, pe măsură ce partenerii comerciali europeni au fost afectați semnificativ de criză. Importul s-a contractat mai puțin decât exporturile (9,4%), ceea ce a dus la un deficit comercial în creștere cu 21% în S1”, se arată în document, notează hotnews.ro.

Potrivit documentului, veniturile din comerț și servicii au scăzut cu 17% în S1, dar indicatorii indică spre un recul.

• Declinul brusc al productivității a dus la deteriorarea condițiilor din piața muncii, cu efect în special pentru tineri angajați și femei: locurile de muncă vacanțe au scăzut între Trimestrul 1 și al doilea în timp ce rata șomajului a crescut la 5,4% în iulie, de la 4,1% în februarie. Pierderea locurilor de muncă și a veniturilor gospodăriilor au fost cauzate de șomajul tehnic, care a acoperit 1,3 milioane de beneficiari în timpul stării de urgențp la un cost de aproximativ 370 milioane euro (0,2% din PIB).

„Evaluările asupra impactului COVID-19 arată o creștere substanțială a ponderii populației la risc de sărăcie în aprilie 2020, deoarece oportunitățile pe zona veniturilor pentru muncitorii săraci sau aproape săraci au scăzut și aproape o treime din gospodării au raportat scăderi ale veniturilor”, spune Banca Mondial[.

• Pe măsură ce muncitorii inactivi temporar s-au întors la muncă, ponderea gospodăriilor care raportează venituri mai mici față de perioada pre-COVID-19 a scăzut puțin sub 20%, impactul asupra veniturilor fiind resimțit în gospodării, atât în cele sărace, cât și în cele care o duc bine.

Mai  mult aici

Parteneri