AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Rareş Bogdan, despre alegerile pentru Bucureşti: „Se vor câștiga cu sub 30%”. Despre alagerile viitoare, „nu excludem absolut nimic”

Rareş Bogdan a precizat că Sebastian Burduja duce cea mai bună campanie la București și l-a atacat pe Nicușor Dan pe motiv că refuză dezbaterea.
Rareş Bogdan, prim-vicepreședinte și europarlamentar PNL a fost invitatul ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre miza alegerilor europarlamentare din acest an, din punctul de vedere al unui eurodeputat, și despre cum poate influența ascensiunea extremismului viitorul Uniunii Europene.

Liberalul a atins subiectul coaliției PSD-PNL și a disensiunilor din interiorul său, vorbind totodată despre posibilitatea ca PSD și PNL să aibă un candidat comun la prezidențiale. Acesta este de părere că alegerile de la București vor fi câștigate cu un scor de sub 30% și că Sebastian Burduja crește în sondaje odată cu înaintarea în campanie.

„E important că abordați acest subiect pentru că, din păcate, se discută foarte puțin despre acest pericol în România. Asta și pentru că prin această comasare, pe care unii nu au văzut-o ca fiind un lucru pozitiv, nici din propriile partide care au făcut-o, inclusiv partidul meu, acum realizează că prin aceasta am reușit o creștere a prezenței la vot la europarlamentare și, de asemenea, am reușit să blocăm ascensiunea celor două partide extremiste”, a afirmat Rareș Bogdan.

Liberalul a explicat că prin această comasare, AUR și-a înjumătățit scorul pentru europarlamentare, iar partidul S.O.S. România al Dianei Șoșoacă, conform ultimelor cifre, nu mai intră în Parlamentul European.

„Scopul lor este să ajungă la minim o pătrime din Parlamentul European. Din 720 de europarlamentari, reprezentând jumătate de miliard de cetățeni grosso modo, grupul suveranist și extremist să ajungă să aibă practic 180 de eurodeputați. Acest lucru este foarte periculos pentru că pe anumite voturi situația va fi tragică. Dacă sar de 200 lucrurile se complică și mai mult”, a mai declarat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul subliniază că, în cele mai multe unități administrativ-teritoriale, PNL se luptă cu PSD, dar în ciuda acestui fapt, cele două partide au liste comune la alegerile europarlamentare.

„În aproximativ 97% sau 98% din totalul unităților administrativ-teritoriale, PNL se bate cu PSD sau cu UDMR sau cu USR, în vreo 50 cu USR, în vreo 200 cu UDMR, în vreo 30 cu PMP și în diferența de vreo 3100 ne batem cu PSD”, spune Rareș Bogdan, potrivit romaniatv.net.

Acesta a explicat că pentru că social-democrații sunt cotați ceva mai bine în sondaje, PNL a cedat primul loc la europarlamentare, ocupat de Mihai Tudose.

Rareş Bogdan a mai declarat că, în ciuda divergențelor și diferențelor dintre cele două formațiuni, au considerat că este mai importantă „liniștea în țară și stabilitatea politică și guvernamentală decât cearta, ciorovăiala și reproșurile.”

„Noi sperăm ca lumea să înțeleagă că această coaliție, această alianță, care a fost făcută cu scopul de a păstra stabilitatea României și a asigura coerența în actul guvernamental, inclusiv pentru a nu bloca banii din PNRR (…). Important este ca lumea să înțeleagă că, deși de-a lungul timpului, și eu am fost protagonistul multor poziționări extrem de radicale față de PSD, extrem de dure, am înțeles că sunt momente în istorie când lăsăm orgoliul deoparte, lăsăm războaiele trecutului deoparte și ne gândim la ce putem construi. România, cu un război la graniță, cu o zonă de instabilitate politică, atât în Balcani, cât și la granița de nord și est, cu o situație complicată în Orientul Mijlociu, dacă ar fi avut alegeri anticipate sau dacă ar fi avut perturbări după modelul bulgar, situația putea deveni critică în România și, atunci, am mușcat din buze, am lăsat deoparte lucrurile care ne despart, și sunt multe”, a explicat europarlamentarul liberal.

Continuarea aici

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!