Reguli noi la plata cu cardul, din 14 septembrie

Tot mai mulţi români au carduri bancare, fie de credit, fie de debit, pe care le folosesc în mod obişnuit pentru efectuarea plăţilor, fie la comercianţi sau bancomate, fie online. De sâmbătă, 14 septembrie, regulile se schimbă radical, scrie adevarul.ro.

Concret, de sâmbătă, 14 septembrie, devin aplicabile prevederile europene de protejare a acestor operațiuni cu cardul, scrie adevarul.ro.

Acest Regulament, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată.

Distribuie prietenilor

• Aceştia vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.
• La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport, dacă nu aveţi CNP, scrie adevarul.ro.
• Se aplică o nouă regulă şi pentru plăţile făcute fără PIN.
• Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduceţi codul PIN.
• După fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
• Dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ.
• Cele mai multe bănci româneşti îşi notifică în aceste zile clienţii cu privire la noile condiţii şi le comunică actualizări ale contractelor, aplicabile din 14 septembrie.

Continuarea pe click.ro